Семки од сончоглед заземаат заслужна улога на супер храна. Може да се користат во рецептите за леб, салати, супи, солени јадења и десерти. Тоа е дел од повторното враќање на снегулките и семињата како здрави природни масти.

Специјалистите за исхрана се согласуваат дека во умерени количини (30-50 грама) сончогледот е прифатлив за секојдневно консумирање. Во зависност од практиката, нутриционистите имаат разлики само во однос на тоа дали термичката обработка ги прави семки токсични. Повеќето убедуваат дека најважните состојки остануваат и покрај печењето. Но дел од нив се категорични дека високата температура ги менува мастите и ги претвора во токсин.

Но, сепак експертите од Aмериканскиот Институт за истражување на ракот, сметаат дека печењето на снегулките и семето доведува до мала или никаква промена на мастите во нив. Но, предупредуваат:

– Кулинарската обработка станува исклучително штетна ако се додава сол. Таа го подобрува вкусот, но води до задржување на течности во организмот и го крева холестеролот.

Добрата вест е дека семките од сончоглед се богати со поли и моно – незаситени масти кои можат да помогнат за зголемување на т.н. добар холестерол.

Лошата вест е дека дури и најздравите масти може да предизвикаат несакано зголемување на телесната тежина.

Семките од сончоглед обезбедуваат доволно количество протеини и аминокиселини, магнезиум, калиум, цинк и витамин Е. Всушност, една порција од околу 30-50 грама гарантира 90% од дневните потреби од витамин Е. Природна материја која придонесува за превенција на срцевите и васкуларните болести, астма, артритис, рак на дебелото црево.

Магнезиумот помага за одржување на имунолошкиот систем и здравите коски.

Калиумот ја подобрува бубрежната функција.

Цинкот го одржува целокупното здравје и отпорноста на организмот.

Семките од сончоглед содржат триптофан – аминокиселина која помага за синтеза на невротрансмитерите како серотонин. За возврат серотонинот ја ублажува напнатоста, ги опушта нервите и штити од депресија.

Во семките има и селен – елемент кој го подобрува расположението речиси веднаш. Селенот помага за синтеза на ензимот глутатион пероксидаза, што е особено важен за заштитата од рак. Еден од најмоќните антиоксидантни ензими во организмот, глутатион пероксидаза, се користи во црниот дроб за детоксикација на широк спектар на потенцијално штетни молекули.

Но, погрешно е да се мисли дека колку поголеми се количествата селен, толку подобро ќе биде здравјето. Дневно една порција семки од сончоглед е доволна, потрошувачката на големи дози секој ден може да создаде ризик од дијабетес.

Покрај наведените корисни материи семките имаат и уште многу други вредни состојки – бакар, манган, влакна, фитостероли, фолна киселина и други витамини од Б групата. Придобивките од секое од овие супстанции се многу.