Иако ние сме суштества што најдобро се разбираат со зборови, ова не е секогаш предуслов за да ги добиеме информациите што ги сакаме или ни се потребни. Обрнувајќи внимание на она што го „кажуваат“ гестовите, движењата и говорот на телото на другите луѓе, можеме да ги надополниме изговорените информации, да ги побиеме, па дури и да добиеме повеќе податоци од дадените.

Човечките суштества се уникатни, и затоа имаат широк спектар на начини за комуникација и изразување. Затоа ви претставуваме неколку знаци кои треба да ги забележувате во невербалниот говорот на другите со цел подобро да го разберете вашиот соговорник.

Имитирање

Кога, за време на интеракција, еден соговорник има тенденција да копира или имитира гестови, тон на глас, па дури и ставот на другиот, зборуваме за знак на допаѓање, интерес или привлечност. Во повеќето случаи, лицето што имитира не е свесно дека го прави тоа.

Чешање на главата

Иако чешањето на главата е чест гест, тоа може да биде знак за неколку работи. Ако некој го прави тоа постојано, тоа може да биде симптом неразбирање, конфузија, стрес или фрустрација.

Трепка почесто

Сите трепкаме бидејќи тоа е физиолошка потреба. Сепак, постојат моменти кога имаме тенденција да го правиме тоа почесто и поинтензивно. Ова се случува поради стрес, нервоза, грижа или затоа што лажеме.

Рацете на половината

Да се ​​види човек што ги држи рацете на колковите не е нешто невообичаено или ретко, туку прилично вообичаен гест, од кој веројатно не сме изненадени. За да го процениме овој став, мора да ги земеме предвид останатите гестови што го придружуваат, бидејќи ова може да биде знак на пркос, лутина или иритација. Исто така, може да биде демонстрација на гордост и самодоверба.

Преплетување на дланките пред себе

Прстите на дланките може да ги испреплетете пред лицето, на работна маса, во скутот или пред телото додека стоите. Во секој случај, овој гест обично е доказ за негативен став и обид да се потисне и сокрие нешто. Лицето што го прави ова може да биде вознемирено или фрустрирано, па се обидува да ја скрие својата непријатност и се обидува да држи дистанца.

Допирање на нос

Овој гест може да се смета за неважно движење или дури и едноставен рефлекс како одговор на чешање или непријатност во областа. Меѓутоа, допирањето на носот може да има и други конотации. Ако некое лице го стори тоа, може да биде знак на недоверба, вознемиреност или нервоза.

Триење или допирање на вратот

На вратот имаме неколку нервни завршетоци и со триење на оваа област, обично го намалуваме срцевиот ритам и се релаксираме. Ако некое лице го користи овој гест, веројатно му е непријатно или е под стрес и се обидува, свесно или несвесно, да ги смири своите нерви.

Едната рака пред телото ја држи другата

Постојат различни начини на вкрстување на рацете, но во овој случај, прекрстувањето на едната рака пред торзото за да ја фатиме другата е обид да се создаде бариера и знак дека ни е непријатно.