Вообичаено е белите мозолчиња да се појавуваат на кожата на лицето, особено околу очите. Некои луѓе ги мешаат овие со обичните мозолчиња. Сепак, нивниот состав е различен и тие треба да се третираат поинаку.

What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!)

Името можеби не звучи познато, но оние бели дамки за кои зборуваме всушност се нарекуваат цисти- милија. Кога се појавуваат во голем број, тие едноставно се нарекуваат милија. Овие мали израстоци на кожата можат да се појават кај луѓе од која било етничка припадност или возраст, но тие се особено чести кај новороденчињата.

Овие цисти се појавуваат кога кератин (протеин) се акумулира под кожата (дермисот). Поголемиот дел од времето, тие се бели, но исто така можат да имаат жолтеникава нијанса и да имаат дијаметар од 1 до 2 милиметри. Всушност, тие се појавуваат кај 50% од новороденчињата и најчесто се наоѓаат на челото, образите, носот и брадата. Сепак, тие исто така можат да се појават на горниот дел од торзото и на екстремитетите на бебето. Најчесто овие испакнатини не предизвикуваат болка, но има луѓе кои можат да страдаат од црвенило на кожата и иритација, главно поради триење на милија со одредени видови груби ткаенини.

What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!)

Во случај на новородени бебиња, точната причина за милија сè уште останува непозната. Научниците се сомневаат дека можеби дури и се родиле со нив. Од друга страна, кај возрасните, обично е поврзано со некакво претходно оштетување на кожата, што може да биде:

 • Меури со рани
 • Изгореници
 • Долгорочно оштетување на сонцето
 • Продолжена употреба на стероидни креми
 • Постапки како дермабразија или ласерско обновување на кожата
 • Губење на природната способност на кожата за ексфолијација (поради стареење)

What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!)

Во повеќето случаи, милијата не е сериозна и ќе помине сама по себе за неколку месеци. Колку и да изгледа примамливо, обидот да ги отстраните сами е всушност лоша идеја.

Ако се обидете да ги отстраните истиснувајќи ги, ќе бидете разочарани кога ќе откриете дека ова не функционира и дека сè што ќе добиете е црвено, иритирано лице со потенцијал за лузни и инфекции.

Иако не постои специфичен третман за елиминирање на милија, постојат некои работи што можете да ги направите дома што можат да помогнат и да ги спречите и да го охрабрите нивното брзо закрепнување:

 • Исчистете ја погодената област секојдневно со благ сапун.
 • Користете пареа за да ги отворите порите.
 • Ексфолирајте ја кожата 2 до 3 пати неделно.
 • Избегнувајте прекумерно изложување на сонце и користете крема за сончање.
 • Избегнувајте густи креми или производи на база на масло.
 • Одлучете се за локални ретиноиди (кремови или гелови од витамин А).

What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!)

Иако нема потреба да се бара итна медицинска помош кога ќе се појават, има некои луѓе кои претпочитаат да се ослободат од нив поради козметички причини. Во овие случаи, дерматологот може да помогне со правење едноставна процедура која не бара анестезија и се изведува со стерилна игла. Други видови на третмани се исто така можни, но секогаш треба да ги проверувате вашите опции со експерт и вашиот лекар.

Дали некогаш сте имале ваков мозолче? Какво беше вашето искуство? Како се ослободивте од нив?