Куче, наречено Кона, зеде две срамежливи мачиња под нејзиното закрило и присвои мајчинска улога.

Сопственикот на Кона, Аса, од Њу Јорк, проншла дом на повеќе од 164 животни, таа привремено ги згрижува додека не го најде совршениот нов сопственик.

Таа ги прими Честер и Блер кога беа околу 10-12 недели, тие беа пронајдени во двор во Њу Јорк минатиот Декември, објави „Bored Panda“.

Аса вели дека Кона станува како мајка за другите животни, тоа „се случува природно“ и колку подолго згрижуваат животни, толку побрзо Кона ја презема улогата на мајка.

A dog called Kona has adopted two timid kitchens after her owner Asa took in Chester (left) and Blair (centre) when they were found in a backyard when they were around 10-12 weeks old

Кога ги примила Честер и Блер, Аса рече дека тие биле мирни и се плашеле повеќе  од луѓе отколку од другите животни што ги чувала, и дека спасувачите на животни кои ги фатиле и довеле мачињата кај неа сигурно имале проблеми со тоа.

Blair, the tortoiseshell cat, arrived first, shortly followed by Chester, the ginger cat, and both gravitated towards Kona

Asa has fostered more than 164 animals and Kona has become more like a mother over the years (Kona is pictured with former foster kitten Hester)

Таа рече дека по шест недели, тие сè уште бегале од неа, но се поврзале со Кона, а Блер дури се обидела да цица од Кона во текот на првите недели.

Аса не е сигурна дали тоа е начинот на кој Блер може да најде утеха и додаде дека Кона трпеливо лежела и ја оставаше Блер да ја грицка.

When she took in Chester and Blair, they were more timid and afraid of people than the other animals she fostered, and the animal rescuers who caught and got the kittens to safety had trouble doing so

Asa said that after six weeks, they still run away from her but have bonded with Kona, with Blair even trying to nurse on Kona during the first weeks

Kona didn't have any kittens to look after for three days before Asa introduced her to Blair. Asa said on Instagram: 'After three days of seeing sad little Kona moping around, we finally got to turn her frown upside down'

Kona joined Chester in the carry case when he arrived, before giving him a bath on the rug and cuddling up

Аса додаде дека најомилениот дел од привремено чување на спасени животни е тоа што може да ги гледа додека заздравуваат и добиваат темперамент кој еден ден одлично ќе се вклопи во некое семејство.

Kona is pictured 'guarding the nest' with the five-week-old kittens Asa calls the 'Schitt's Creek kitties', named Moira, Johnny, Alexis and David

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/02/38923770-0-image-a-4_1612534146926.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/02/38923770-0-image-a-4_1612534146926-400x214.jpgNatasa GeorgievskaМиленичињаЗабаваКуче, наречено Кона, зеде две срамежливи мачиња под нејзиното закрило и присвои мајчинска улога. Сопственикот на Кона, Аса, од Њу Јорк, проншла дом на повеќе од 164 животни, таа привремено ги згрижува додека не го најде совршениот нов сопственик. Таа ги прими Честер и Блер кога беа околу 10-12 недели, тие...Секој ден нешто свежо