Многумина од нас сонуваат за добар одмор навечер и убаво утро без звук на аларм. Се чини дека сè што ни треба е сон, а животот веднаш ќе се подобри откако ќе спиеме колку што сакаме. Меѓутоа, спиењето всушност може да се претвори од наш пријател во непријател ако му се препуштаме без никакви ограничувања.

Објаснуваме зошто премногу спиење има многу несакани ефекти.

1. Можеби се чувствувате исцрпено цело време.

Доволно чудно, но многу сон нема да ве натера да се чувствувате освежени и полни со енергија. Напротив, ќе почувствувате замор. Препорачлово е да спиете помеѓу 7-9 часа. Ако спиете повеќе од тоа, вашиот мозок го чуствувате како замаглен, што ве остава неспособни да се фокусирате.

2. Може да бидете склони кон главоболки.

Ова е вообичаен знак за прекумерно спиење, што е предизвикано од погрешно активирање на невротрансмитерите. Премногу сон обично предизвикува главоболки од типот на напнатост. Уште повеќе, ако ‘рчите, поголема е веројатноста да се разбудите со главоболка. Истражувањето покажа дека 60% од хрчачите се склони кон главоболки.

3. Вашите хронични состојби може да се влошат.

Доста често, премногу спиење ја влошува хроничната депресија и други состојби, како што се болките во грбот. Дополнително, ако имате тенденција да вдишувате вишок воздух во текот на ноќта (познато и како апнеја при спиење), може да останете во кревет подолго поради лошиот квалитет на спиењето. Како последица на тоа, срцевите состојби може да се влошат.

4. Може да се чувствувате раздразливо.

Наместо да се чувствувате среќни и полни со енергија, поголема е веројатноста да се разбудите мрзливи и нерасположени. Ако се разбудите уморни и чуствувате дека не можете да бидете продуктивни колку што сакате, тоа го расипува вашето расположение и ве прави пораздразливи и лути.

5. Можеби ќе стареете предвреме.

Не само што вашето лице старее побрзо, туку и на вашиот мозок може да му се случи истото. Премногу спиење предизвикува проблеми со меморијата и концентрацијата. Покрај тоа, прекумерното спиење го успорува метаболизмот и предизвикува зголемување на телесната тежина. Како што е познато, колку сме постари, толку ни е побавен метаболизмот.