Раскинувањето навистина може да ги скрши женските срца. Но, група брилијантни умови неодамна дознаа дека мажите би можеле да бидат поуништени од нивните партнерки по разделбата. Мажите се исто така поемотивни кога станува збор за дискусија за нивните тегоби (да, тие зборуваат и за тоа.) И овие интригантни заклучоци се дел од студијата за врски спроведена од психолози.

Овие откритија ја разбудија нашата љубопитност, па решивме да го погледнеме извештајот и да ги споделиме најинтересните точки со вас.

Мажите имаат поголема веројатност да побараат помош преку Интернет.

За нивното собирање податоци, научниците прегледуваа објави на преку 184.000 луѓе на Reddit (масивен форум за дискусија на Интернет) конкретно во заедницата означена како „r/relations“.

Нивните наоди открија дека околу 55% ​​од корисниците кои побарале помош за нивните љубовни проблеми биле мажи, додека само околу 45% биле жени.

Резултатите исто така открија дека „болката во срцето“ била најчеста тема во објавите. На форумот биле дискутирани и други теми како времето, личните квалитети, прашањата за доверба и интимноста.

Истражувачите веруваат дека анонимноста на платформата им помогнала на мажите слободно да ги изразат своите емоции.

Застарениот стереотип за мажественост, или идејата дека „момчињата не плачат“, влијае на тоа како момците се справуваат со своите чувства.

Како што изјави еден корисник на Редит на различен форум, „Момците не треба да изразуваат тага или да бидат вознемирени, па ние обично го задржуваме тоа за себе затоа што мораме“.

Тимот рече дека „анонимната, удобна и широко достапна природа“ на Редит им овозможила на корисниците (кои главно биле млади мажи) да си ја разголат душата.

Жените, од друга страна, почесто бараат помош лице в лице или одат на терапија.

Мажите се поемотивни за нивните тегоби во споредба со жените.

Ова може да спорно за некои, но врз основа на научните податоци на тимот, момците разговарат за теми кои покриваат болка, запознавање, забави и лични квалитети.

Во меѓувреме, дамите повеќе зборуваа за нивните грижи во однос на малтретирањето, финансиите, далечината и домашната работа.

Шарлот Ентвистл, водечка авторка на студијата, рече: „Фактот што темата за болката во срцето почесто се дискутираше од мажите, нагласува како мажите се барем подеднакво емотивно погодени од проблемите во врската како и жените“.

Истражувачите исто така забележале дека повеќето од момчињата барале поддршка додека проблемот бил сè уште во рана фаза. Девојките, пак, биле склони да бараат помош кога кризата веќе настапила.

Се чини дека мажите се посигурни во своите врски отколку жените.

Јазикот што го користи секој пол, исто така, открил одредени обрасци. Жените наводно користеле повеќе самофокусиран јазик (зборови „јас“) и имале повеќе негативни емоции во нивните објави.

Ова ги навело да веруваат дека дамите главно биле во состојба на преокупирана приврзаност, стил на приврзаност што се карактеризира со сомневање во себе, што обично резултира со несигурност и анксиозност.

Спротивно на тоа, мажите повеќе ја користеле заменката „ние“, заедно со зборовите за припадност и позитивни емоции. Знаци кои се конзистентни со сигурна состојба на приврзаност, која вклучува доверба и позитивни чувства за врската.

Истражувачите се надеваат дека овие наоди ќе поправат одредена негативна стигма за мажите.

Водечкиот истражувач д-р Рајан Бојд верува дека студијата ги предизвикала заедничките идеи за родовите разлики кога станува збор за хетеросексуалните односи.

Тој рече: „Кога ќе ги отстраните традиционалните социјални стигми против мажите за барање помош и споделување на нивните емоции… тие изгледаат подеднакво вложени во врската и односите како и жените“.