Размислете колку мали лаги сте кажале во последните 24 часа и можеби ќе сфатите дека се е многу. Многу често кажуваме малку лаги со цел другите да се чувствуваат подобро, па затоа мислиме дека ако почнеме да ја зборуваме само вистината, нашите пријатели нема да не сакаат толку многу.

Замислете како би изгледал светот ако утре започнеме да ја кажуваме вистината, а тоа доаѓа со некои непријатни и забавни резултати.

Ќе ги прифаќаме работите многу послено.

„Искрен свет“ би значел да мора да се соочите со тешки вистини за себе и за вашите најблиски. Ова веројатно ќе нè натера полесно да ги прифаќаме работите, бидејќи ние самите не сме толку совршени и не нема да можеме да ги скриеме сопствените несовршености.

Можеби ќе спиеме подобро.

Во свет каде што сите ја зборуваат вистината, најверојатно ќе има помалку вознемиреност и грижи. Откако ќе кажеме лага, голема или мала, лесно можеме да останеме будни ноќе жалејќи се за тоа. Една студија покажува колку стресот може негативно да влијае на нашиот квалитет на спиење, што значи дека мирниот ум може да резултира со мирен сон.

Ќе се смени начинот на кој се гледаме себеси.

Ќе добиете искрени повратни информации за тоа што добро ви изгледа, квалитетот на вашата работа и колку добро се бакнувате. Можеби не е тоа што сакате да го слушнете, но тоа ќе ни даде вистинска слика за себе.

Ќе се подобри нашето здравје.

Една студија покажува дека кажувањето лаги може да предизвика физичка непријатност. Исто така, се открило дека  луѓето кои помалку лажеле имале помалку здравствени проблеми во животот, како што се болки во грлото и главоболки.

Ќе откриеме кои се нашите вистински пријатели.

Ова би бил свет во кој би научиле што навистина мислат нашите пријатели за нас и кои се всушност нашите вистински пријатели. Многу брзо ќе откриеме кој виси околу нас само за да добива љубезни коментари а кој е наш вистински пријател.

Би биле навредени многу почесто.

Вистината може да боли, особено кога нашите пријатели ќе ни кажат дека облеката не изгледа убаво на нас, дека не уживаа во оброк што им го зготвивме или дека не сакаат да нè видат повторно. Всушност, понекогаш социјално прифатливите лаги се важен дел од пријателството.