Многу луѓе веруваат дека само родителите се одговорни за тоа дали нивното дете ќе порасне во воспитана, добра и успешна личност. Ова им наметнува огромна одговорност на мајките и татковците и нивното однесување често се критикува.

Ние веруваме дека среќата на родителите е клучна за среќно детство, и направивме мал список на работи кои модерните мајки и татковци треба да ги остават во минатото.

Чувствувате вина затоа што вашиот дом не е чист

Кога бебето ќе дојде дома, чистењето се чини дека станува една од најважните работи. На крајот на краиштата, бебињата лазат и ставаат буквално сè што ќе најдат во устата. Сепак, не треба секогаш да се обидувате да го направите вашиот дом стерилен. Имунолошкиот систем на децата е многу посилен отколку што мислат возрасните.

Понекогаш мајките и татковците треба да си дадат пауза и само да се релаксираат. Нема ништо лошо во малку неред дома. Мирот на родителите е поважен од чистотата.

Постојано да остануваме дома

Прашањето дали можете да го изнесете вашето бебе на надвор, треба да го одговори педијатар, а не непознати луѓе околу вас. Ако детето е вакцинирано и нема никакви здравствени проблеми, сосема е во ред да излезете со него неколку месеци откако ќе се роди.

Родителите треба да се фокусираат на сопствените желби и препораките на експертите. Нема потреба да се земаат предвид мислењата на роднини, пријатели или непознати.

Се ​​срамите кога бебето плаче

Деца, на која било возраст, може да се однесуваат лошо во јавност. Со плачење и врескање тие обично ги изразуваат своите негативни емоции. Но, ова не значи дека тие не треба да излегуваат во јавност.  Родителите не треба да се срамат ако нивното дете не се однесува совршено. И децата имаат право да се уморат, вознемират или да се налутат.

Извинување на непознати за однесувањето на вашето дете

Децата се сепак само деца и да, понекогаш знаат да бидат немирни во јавност. Вие треба смирено да му објасните на вашето дете дека неговото однесување не е во ред. Немојте да се грижите за осудувачките коментари и погледи кои ги добивате од луѓето, на крај на денот вие сте родител и вие одлучувате на кој начин ќе го воспитате детето.

Не оставате време за себе

На секој родител му треба одмор и малку време за себе. Ако не ги правите овие паузи, тоа може да заврши лошо и за децата и за возрасните. Затоа, ако мама или тато одлучат да одвојат неколку часа за себе, подобро е да го оставите бебето кај дадилка или кај роднини.