Луѓето отсекогаш готвеле храна и се чини невозможно да се измисли нешто ново. Сепак, сè уште има некои неверојатни луѓе кои успеваат да ги погледнат најобичните работи од тотално нов агол. Благодарение на нив ние денеска можеме да научиме нови трикови.

„Лупење кромид и лук на мокра крпа ќе го направи процесот полесен и нема да летаат лушпи наоколу“.

Секој знае дека можете да отворите тегла со нож. Но, постои алтернативен начин што не го оштетува капакот. Ако внимателно го притиснете капакот на страните, воздухот ќе влезе и капакот ќе се отвори лесно.

Едноставен начин за сечење печурки.

За да не печете компири во рерна 1 час, можете да ја користите микробрановата печка. 5 минути во микробранова печка и 15 минути во рерна.

Ако ставите малку прашок за пециво на пилешко пред да го испечете, тоа ќе биде многу крцкаво.

Компири „на жар“ можете да направите со шпорет.

Рецептот е едноставен: ставете сол на тавата за пржење. Слојот треба да биде најмалку 2 cm. Ставете компири на одозгора, покријте ги со капакот и уклучете ја ринглата на средна температура. Гответе 40 минути, вртејќи го компирот од време на време.

Не е лесно да се отстранат парчиња лушпа од јајце. Но, ако ги намокнете прстите, парчињата ќе престанат да „бегаат од вас“.

Само стуткајте ја хартијата за печење за да не се тркала.