Заклучно со Јануари 2021 година, 92,6% од сите корисници (4,32 милијарди луѓе) пристапиле на интернет преку мобилни уреди, поради што сигурната и силна Wi-Fi конекција е исклучително важна за многумина. Никој не сака да се справи со губење на врската среде важен состанок или додека ја гледате вашата омилена емисија на Нетфликс.

Затоа, ние сакаме да споделиме неколку совети за да се осигурате дека вашиот Wi-Fi сигнал е силен и сигурен кога ви треба најмногу.

1. Проверете ја брзината на интернетот.

Пред да пробате нешто друго, подобро е да се држите до основните работи. Прво, извршете тест за брзина на интернет – тоа е најдобриот начин да утврдите дали ја добивате брзината за која плаќате. За да добиете најдоверливи резултати, треба да ги преземете овие чекори:

Набавете етернет кабел (најчестиот вид кабел што се користи за поврзување на 2 жични уреди за да се обезбеди интернет-врска).
Поврзете го едниот крај на кабелот со вашиот модем, а другиот со компјутер или лаптоп.
Направете го тестот за брзина.
Ако измерената брзина не е како што е рекламирана, најдобро е да контактирате со вашиот оператор.

Ве молиме запомнете: Може да го направите тестот користејќи безжичен сигнал, но резултатите нема да бидат прецизни.

2. Поместете го вашиот рутер.

Поставувањето на вашиот рутер е клучно за сигналот што го добивате. Правило е да го ставите рутерот на централна локација во куќата, да не го попречуваат sидови, фрижидери (или друга електроника), врати, итн. Ако му дадете доволно простор на вашиот рутер да „дише“, дефинитивно ќе обезбедите подобар  Wi-Fi сигнал.

Всушност има апликација што може да ви помогне да го пронајдете најдоброто сместување за вашиот рутер во куќата.

3. Прилагодете ги антените на рутерот.

Да речеме дека вашиот рутер има 2 антени. Која е најдобрата насока за нивно поставување?

Обично, ако ги наместите антените да вертикално, сигналот се шири хоризонтално. И, ако антената е наместена хоризонтално, сигналот се емитува вертикално.

Значи, тоа зависи од вашата конкретна ситуација. Ако вашиот дом е еднокатен, најдобрата одлука е да ги поставите антените вертикално. Ако ви треба Wi-Fi на горниот и долниот кат, треба да ги насочите под агол од 30 °.

4. Заштитете го вашето Wi-Fi од несакани корисници.

Ние не сакаме да ви го кажеме ова но, ако вашата лозинка е „1234567“ многу е можно да имате „сигнални паразити“ кои го користат вашето Wi-Fi. Ако е така, не е невообичаено да ви недостасува брзина на интернетот.

Најдоброто решение тука е да ја обезбедите мрежата со силна лозинка. На овој начин ги затворате портите за несакани посетители. Слабите лозинки обично се состојат од општа низа букви или броеви, како што се „12345“, „qwerty“, „1q2w3e4r“ или нешто што е тесно поврзано со вас, како што е вашата адреса, името на миленичето итн.

Безбедните лозинки се случајни и непредвидливи. Тоа може да биде случајна адреса од друга земја („51BoulevardSaintGermain!“), Фраза од ТВ-емисија со додадени дополнителни карактери („Uare! MyL0bster!“) Или целосно случајна комбинација на зборови и букви.

5. Исклучете ги уредите што не ги користите.

Не ви требаат мрежни натрапници за да го преоптоварите вашиот систем, можете сами да ја завршите работата со вклучување премногу апликации или уреди.  Овде има лесно решение: намалете го бројот на уреди што се конектирани на вашиот Wi-Fi.

6. Ажурирајте го вашиот рутер.

Ажурирањето на рутерот е основна работа  што треба редовно да ја правите. Со новите ажурирани одлики, не само што добивате зајакнување на перформансите, туку и важни безбедносни ажурирања. Но, како можете да ги добиете ажурирањата?

Тоа навистина зависи од рутерот што го користите. Некои постари рутери бараат да одите на нивната веб-страница и од таму да го изввршите ажурирањето. Поновите имаат имплементирано копче за ажурирање.