Новото време носи нови вредности и норми на однесување кај луѓето. На пример, начинот на кој се покажуваат добри манири продолжува да се менува и да ги рефлектираат одликите на епохата во која се јавува. На пример, во средновековна Франција, луѓето ги бришеле рацете од чаршавот и пиеле супа директно од садот. Денес овие гестови тешко дека ќе бидат сфатени како знак на добро однесување.

Одлучивме да откриеме кои чудни и неочекувани норми постоеле во минатото. Подолу ќе ги најдете оние што предизвикуваат низа емоции – од конфузија до мал шок.

Се сметало за некултурно ако се зборува долго време.

Во Викторијанската ера, должината на разговорот, како и секој друг настан од општествениот живот, била ограничена со строги правила. Пријателите кои се сретнувале на улица требало да имаат краток поздрав за да продолжат по својот пат што е можно побрзо. Имало посебни места за продолжени разговори. На пример, луѓето можеле да комуницираат подолго во парк, кој честопати бил место што се користело за додворување.

Се користело сурово месо наместо козметика.

Денес многу луѓе се обидуваат да ја истакнат својата природна убавина и да изгледаат помлади од отколку што се. За ова, тие користат многу различни козметички производи, што едвај дури имаат слободен простор на полиците. Во Викторијанската ера, суровото месо служело како универзален козметички производ. Луѓето верувале дека парче сурово месо оставено на лицето преку ноќ ќе ја подмлади кожата. Освен тоа, се верувало дека е корисно и триењето на животинска маст на кожата.

Било забрането да го кревате фустанот со двете раце.

Во Викторијанската ера, однесувањето на жената во јавност било ограничено со одредени правила. Така, при преминување на патот, жената морала да го подигне фустанот со десната рака, малку над глуждовите. Да се ​​направи ова со двете раце се сметало за вулгарно. Таквиот непристоен гест можел да се оправда само ако нечистотијата на патот налагала фустанот да се крене над глуждот.

На родителите им било кажано да не си играат со своите деца.

На крајот на 19 и почетокот на 20 век, комуникацијата помеѓу мајките и децата била неверојатно различна од она што го имаме денес. На жените им било препорачано да не покажуваат преголема наклонетост кон своите деца. Покрај тоа, на родителите им било кажано да не си играат со бебиња додека не наполнат 4 до 6 месеци.

Не беше препорачливо да се чита и зборува во возови.

Денес, во 21 век, патувањето со воз се зема како можност да се заврши со читање на интересен роман или да се заврши работна задача на нашиот лаптоп. За време на Викторијанската ера, на патниците со оштетен вид им било препорачано да се откажат од читање книги, а на оние со болни бели дробови, да  избегнуваат зборување.

Должината на чевлите го означувала статусот на сопственикот.

Облеката порано имала големо значење за средновековната елита затоа што била начин да се покаже нивното богатство и целокупната надмоќ над сиромашните. Поради ова, во Европа имало многу необични трендови. Еден од нив бил долги шилести чевли за мажи, познати како „пулани“. Нивната должина ја означувала позицијата на сопственикот во општеството: колку подолг бил врвот, толку бил повисок статусот на сопственикот.