Нашето тело е многу сложен систем, каде што сè е поврзано на некој начин. И затоа, кога нешто не оди како што треба, телото испраќа предупредувачки знаци. Во наша полза е да можеме да ги препознаеме овие знаци и да се погрижиме да го поправиме она што треба да се поправи.

Ние сакаме да можете да ги препознаете можните основни здравствени проблеми преку овие многу едноставни начини.

1. Ниска порозност на косата

Начинот на кој можете да проверите дали имате мала порозност на косата е со пуштање на една прамен од измиената и сува коса во чаша вода. Ако праменот потоне на дното на стаклото, вашата порозност е многу висока. Ова значи дека вашата коса многу брзо го апсорбира секој производ што го користите и се суши за миг.

За да ја третирате високата порозност, мора да ги најдете најдобрите можни производи. Треба да барате производи кои имаат „потешки“ состојки, како што се маслата.

2. Хоризонтални линии на вратот

Жените во постменопауза произведуваат помалку естроген отколку што му е потребно на телото за да ја одржи издржливоста на коските. А длабоките брчки на вратот се еден загрижувачки знак дека коските стануваат покршливи и помалку густи. Тоа значи дека опасноста од фрактура на коските е многу поголема. Суплементите со калциум и витамин Д може да бидат многу добра идеја за избегнување на остеопороза. Овие брчки можеби ви кажуваат и дека  треба да ја проверите работата на тироидната жлезда.

3. Афти на устата и јазикот

Најчести причини за појава на афти се пушењето, алергиите, случајното гризење на јазикот и воспалението. Меѓутоа, ако ништо од горенаведеното не важи за вас, можеби имате недостаток на витамин Б12, железо или фолати. Овие недостатоци не се развиваат преку ноќ, туку прогресивно, во подолг временски период.

Некои други предупредувачки знаци може да бидат замор, вртоглавица, неправилно чукање на срцето и мускулна слабост. Доколку ги искусите овие, ќе мора да направите некои драстични промени во исхраната и да почнете да ги земате потребните суплементи.

4. Испукани пети

Испуканите пети може да бидат предизвикани од сува кожа, студено време или ако стоите многу часови секој ден. Но, тие можат да бидат показатели и за посериозни проблеми, како што се егзема, хипотироидизам и дијабетес. Можете да ги третирате вашите пети така што ќе ги натопите во вода 20 минути и ќе ги исчистите со пемза. Потоа ќе треба да нанесете тежок хидратантен крем.

Ќе треба да посетите лекар ако домашните третмани воопшто не ги подобруваат вашите пети.

5. Подуени и отечени очи

Ако немате инфекција и не сте алергични на ништо, а сепак имате отечени очи, тогаш најчеста причина е очигледна. Прекумерната консумација на сол доведува до задржување на повеќе вода во вашето тело и лице, вклучувајќи ја и областа под очите. Ќе треба да ја намалите количината на сол што ја консумирате и можеби да го зголемите внесот на калиум.