Веќе илјадници години, ние луѓето знаеме дека нашата планета е прекрасна топка која се врти околу сонцето, а во исто време се врти околу себе. Ова не прави да уживаме во денот и ноќта, како и топлината во лето и студот во зима. Благодарение на тоа што Земјата е тркалезна, се случуваат и други појави, без кои не би бил возможен животот. Но, што ако планетата наместо да биде тркалезна, би била рамна?

Сакавме да го дознаеме одговорот на тоа прашање и споделуваме сè што истражувавме околу тоа со вас. Ќе видите дека животот би бил многу поинаков од она на што сме навикнати.

1. Гравитацијата би била различна

Според законот на Исак Њутн, гравитацијата влече кон центарот на Земјата. Поради оваа причина, нашите стапала се на земја и не лебдиме во воздухот.
Ако Земјата беше рамна, силата на гравитацијата ќе не повлече кон центарот на површината и, на пример, едноставна активност како одење ќе стане исцрпувачка. Колку подалеку се движевме од центарот, толку повеќе гравитациското влечење ќе не турка хоризонтално, на начин што би изгледал како постојано да одиме по стрмен рид.

2. Дрвјата би растеле дијагонално.

Од истата причина што на рамна Земја ќе одиме наклонети, дрвјата и растенијата би растеле дијагонално, со корените насочени кон гравитациониот центар, додека врвовите би растеле во спротивна насока.

3. Сезоните би биле исти насекаде низ планетата.

Бидејќи Земјата е речиси совршена топка што орбитира околу Сонцето, а исто така ротира околу себе на навалена оска, различни годишни времиња се доживуваат во исто време во различни делови на земјината топка. Додека на едната хемисфера е зима, на другата е лето. Навалувањето на оската на Земјата предизвикува сончевите зраци да допрат до површината на нашата планета под различни агли, во зависност од географската ширина и годишното време. Со други зборови, колку сме поблиску до половите, толку сончевите зраци ќе бидат понаклонети и, според тоа, ќе бидат помалку топли.

Ако нашата планета беше рамна, сончевите зраци би паднале под ист агол на целата површина, резултатот би бил насекаде да е исто годишно време.

4. Немаше да има сателити, ни GPS.

Според теоријата на рамна Земја, Сонцето и Месечината се вртат над светот, зрачејќи светлина и топлина, како светилка на работна маса. Ако беше така, вештачките сателити не би можеле да функционираат бидејќи се вртат околу планетата. Без сателити, на пример, не би можеле да користиме GPS навигација.

5. Сенките би биле со иста должина насекаде во светот.

Како што е објаснето погоре, сончевите зраци допираат до планетата и ја удираат под различни агли, во зависност од наклонот на Земјата. Поради оваа причина, кога зраците паѓаат на некој предмет или личност, се создаваат сенки кои имаат различна должина во зависност од тоа каде во светот се наоѓаат. На рамна планета, сончевата светлина би ја опфаќала целата површина под ист агол, така што сенките би биле исти насекаде.

6. Секогаш би го гледале истото од различни места и височини.

Кога сме на брегот на морето и гледаме брод во далечина, можеме да забележиме дека колку подалеку се движи, толку станува помал, додека конечно не исчезне. Меѓутоа, ако се качиме на дрво, нашето видно поле се шири и можеме да видиме многу подалеку. Ова се случува затоа што Земјата е тркалезна.

На рамна планета, ќе го видиме истото од која било висина. Бродот би станал помал додека се оддалечувал, но секогаш би бил во нашето видно поле.

7. Дождот би паѓал настрана.

Бидејќи на рамна Земја, гравитацијата би ја насочила својата сила кон центарот на земјината рамнина, дождот би паѓал настрана, во правец на центарот. Колку подалеку сме од таа точка, толку постранично ќе врне. Само во центарот на Земјата дожд би паѓал вертикално.

8. Водата од океаните и реките би се акумулирала во центарот на Земјата.

Од истата гравитациска причина, на рамна планета, сите реки и мориња би течеле кон центарот, каде што целата вода би се акумулирала. Рабовите, или најоддалечените места, би биле практично суви.

9. Би била потребна „вечност“ за да се патува од еден до друг дел на светот.

Мапата на земја во форма на рамен диск го става Арктикот во центарот, додека Антарктикот формира леден ѕид на рабовите на планетата. Ако навистина ова беше географијата на нашата планета, авионските летови меѓу некои земји би траеле многу долго и не би имале друг избор освен да поминат огромни растојанија.

10. Сите би ги виделе истите соѕвездија.

На тркалезна земја, ако погледнеме нагоре кон ноќното небо, гледаме различни соѕвездија во зависност од тоа во која хемисфера се наоѓаме. На рамна земја, истите соѕвездија и ѕвезди би биле видливи од било каде на површината.