Понекогаш секојдневни предмети имаат прилично корисни карактеристики за кои не знаеме дека постојат. На пример, има еден  трик со кутиите за фолија што спречува да падне ролната. Исто така ќе ви кажеме зошто дрвените закачалки се многу подобри од пластичните.

Ние сакаме животот да биде поудобен за секого, затоа ги споделуваме овие практични совети кои ќе ви го олеснат секојдневието.

Закачалките од кедрово дрво помагаат да се спречи појавата на молци и други инсекти

Се користат разни препарати за справување со инсекти, но тие содржат хемикалии што можат да бидат штетни за нашето здравје. Добрата вест е што има нешто друго во нашата куќа што делува како природен пестицид: закачалки од кедрово дрво. Мирисот на маслото од кедрово дрво ја спречува појавата на молци. Се препорачува да ги премачкувате закачалките со масло од кедрово дрво на неколку месеци.

Потпирачите за глава во автомобилот може да се користат за кршење на стакло во случај на неволја.

Наслоните за глава во автомобилот не се специјално дизајнирани за оваа намена, но нивните остри рабови може да се користат за кршење на стаклото во итни случаи. Едно видео на YouTube го покажа правилниот начин на користење на потпирачот за глава како алатка за бегство.

Tеглите со путер од кикирики треба да се чуваат наопаку за да се подобри текстурата.

Повеќето производители на путер од кикирики користат масла за да го продолжат рокот на траење, но овие масла имаат тенденција да се одделат од цврстиот дел и може да предизвикаат неред кога ќе се обидете повторно да ги помешате. Еден начин да се избегне ова е да се чува теглата со путер од кикирики наопаку.

Кутиите за фолија имаат странични „копчиња“ за да се спречи паѓањето на ролната.

Добри вести: веќе никогаш нема да се грижите дали целата ролна алуминиумска фолија ќе испадне од кутијата секогаш кога ќе се обидете да ја скинете. Кутиите доаѓаат со „јазичиња“ на страните, кои имаат за цел да ја држат ролната на место. Сè што треба да направите е да ги турнете пред да ја користите фолијата за прв пат, и вашата фолија ќе остане во кутијата по секое користење.

Млекото треба да се истура обратно.

Тоа е прашање на физика – ако истурите од страната на капачето и картонот е полн, млекото излегува од сите страни, па затоа се истура со зголемена брзина. Како што тече течноста, картонот се обидува да го изедначи притисокот, па затоа дозволува воздухот однадвор да влезе низ отворот. Влезниот воздух може да го наруши протокот и да предизвика „изливање“ на млекото.

Истурање од страната на капачето значи дека нема притисок или млеко од горе, и има доволно простор за влез на воздухот.

Лего главите се направени со дупки како безбедносен механизам.

Кога Лего ги смислиле своите минијатурни глави, тие имале во предвид дека некои деца сакаат да ставаат работи во устата. Одлучиле да додадат дупки на врвот на главите, така што во случај дете да го голтне делот и да му се заглави во грло, воздухот сè уште ќе може да помине низ него и детето ќе може да дише.

Патентите на панталоните имаат механизам за „заклучување“.

Вртењето на патент надолу и целосно преклопување ќе го спречи да падне или да се откопча. Ова се должи на мала игла што се заклучува помеѓу запците.

Кутијата со подигнат капак на задната страна на производите за лична нега го означува датумот за истекување на рокот.

„М“ означува  месеци, а бројката означува колку месеци може да го користите производот откако ќе го отворите. На пример најчесто гледаме М12 што значи дека производот може да се користи 12 месеци.