Ние лажеме од 10 до 200 пати на ден и, природно е да лажеме и себе си. Како деца, нè учеа дека лажењето е лошо, но тоа не е секогаш точно. Постојат моменти кога вашиот единствен излез од опасна ситуација е да лажете, или можеби не сакате да откриете нешто лично на личност која е премногу љубопитна за вашиот приватен живот.

Ние мислиме дека постојат ситуации кога е во ред да кажеме мала лага. И еве кои се тие.

Кога се работи за вашата безбедност

Вашата безбедност секогаш треба да биде на прво место. Затоа, немојте да се чувствувате лошо ако треба да лажете некој што ви прави да се чувствувате непријатно, за да бидете сигурни дека не сте во опасност. Можеби некому ќе му дадете погрешен број или ќе му кажете дека чекате некого – овие лаги се прифатливи затоа што ќе ве заштитат.

Ако сакате некој да си помине убаво


Понекогаш е подобро да не ја кажувате вистината веднаш и да чекате вистински момент да го сторите тоа. Ако некој се забавува, а вие чуете важна вест, може да почекате да ги споделите вестите се додека лицето не заврши со славење. Во ред е да задржувате информации или да кажете мала лага во овие случаи, бидејќи ако им кажете веднаш, тоа само ќе им го одвлече вниманието и тие нема да можат да уживаат во нивната посебна пригода.

Ако не сте блиски со личноста


Ако не познавате некого многу добро, не им должите целосна искреност. Тоа може и да биде штетно за вашата врска со нив ако искрено кажете што ви паѓа на ум. Тоа е затоа што, кога не сте блиски со некого, сè уште не се познавате доволно добро и тие може да ја толкуваат вашата искреност како нешто навредливо и злонамерно.

Кога сакате да ги откажете плановите

Нема ништо лошо во тоа да одлучите да останете дома наместо да излегувате со вашите пријатели. И исто така е разбирливо зошто измислуваме изговори за да се извлечеме од дружење бидејќи многумина од нас може да се чувствуваат под притисок да се„социјализираат“. Може да погледнете на лагата како љубезна верзија на велејќи дека сте се предомислиле.

Кога ви поставуваат лични прашања


Некои луѓе не ги разбираат границните, па затоа понекогаш може да поставуваат прашања на кои не сакате да одговорите. Некои се чувствуваат како да им ја должите вистината, а други се само несвесни за фактот дека претеруваат.

Кога не сакате да повредите нечии чувства

Сите веројатно сме добиле подарок што не ни се допаднал барем еднаш во животот. И во ред е да не кажете дека не ви се допаѓа. На крајот на краиштата, тоа нема да промени ништо, но веројатно лицето што ви го подарило поклонот ќе се чувствува лошо. Или ако некој ве праша дали изгледаат добро со новата фризура или во нова облека, можете исто така да кажете дека изгледаат одлично дури и ако не мислите така. Она што е важно е дека нив им се допаѓа, затоа нема причина да им го уништува расположението.