Крлежите се мали животни од групата членконоги кои се хранат со крв и пренесуваат заразни болести. Иако нема потреба за паника, тие можат да бидат опасни за луѓето и треба да се избегнуваат. Еве неколку совети како да ги избегнете.

Тие сакаат влажни подрачја и највеќе ги имаат во пролет, рано лето и есен. Тие се кријат на лисјата и гранките на грмушките, ниската вегетација и во висока трева (до еден метар) покрај шумите, во градините и на разни места за излети.

Како да се заштитите од крлежи?

1. Избегнувајте места каде што се појавуваат. Не поминувајте покрај запуштени тревници, не оставајте јакни и џемпери на такви места и не легнувајте директно на тревата.

2. Облечете се правилно – носете долги панталони и пикнете ги ногавиците во чорапи. Ова ќе ја спречи можноста за ползење под облеката. Сепак, имајте на ум дека крлежот може да оди по телото со часови пред да најде соодветно место каде да се закачи.

3. Носете бела / лесна облека, бидејќи крлежот полесно се забележува.

4. Користете средства за отстранување на крлежи според упатствата на пакувањето на производот.

5. Проверете се по престојот во природа. Соблечете ја целата облека и темелно пребарувајте ги сите области на кожата, особено скалпот, зад ушите, зад колената, пазувите, препоните и папокот.

6. Крлежите сакаат кучиња, затоа детално испитајте ги вашите крзнени миленици ако биле надвор со вас.

Како да се отстранат крлежите од кожата?

– Ако најдете крлеж на кожата, не го допирајте со голи раце.

– Внимателно извлечете го од кожата со пинцета. Користете лупа за да бидете сигурни дека сте го отстраниле  целиот крлеж. Доколку дел остане во кожата, консултирајте се со вашиот лекар за тоа што понатаму.

– Нанесете антисептик на областа каде што сте го отстраниле крлежот.