Доколку ги прашате вашите баби тие ќе ви кажат дека оваа растение е лек за сите болести. Но како што избледува народната медицина така и оваа растение останало заборавено.

Растението „Ангелика“ можете да го користите и како додаток во храна, зачин, поради специфичниот ароматичен вкус. Порати тоа што во минатото спасила животи на многу луѓе го добила името „ангелска билка“. За оваа билка се смета дека е откриена од страна на Архангел Михаил.

Етеричните масла од оваа растение се користат за поттикнување на апетитот и се одлични во случај на анорексија. Додека коренот од билката е добар за варење. Таа ги лечи и менструалните болки, ревматските болки и болестите на црниот дроб.

Исто така помага и при воспаление на белите дробови и бронхитис. Се препорачува и за лечење на тромбоза, затоа што го спречува згрутчувањето на крвта.

Се препорачува овој лек да не го консумираат бремени жени, дијабетичари и луѓе кои што веќе консумираат лекови против згрутчување на крвта.