Сите ние се надеваме дека во иднина нашите деца ќе бидат одговорни, успешни и среќни личности. Нивното детство е совршено време да почнеме да ги охрабруваме и да им ги дадеме потребните алатки, за подоцна да можат да постигнат се` што ќе наумат. Со зајакнување на нивната самодоверба и способноста да управуваат со своите емоции, тие ќе бидат подготвени кога ќе дојде време да се соочат со „светот на возрасните“ со храброст и решителност.

Ние ги собравме најмоќните фрази што можете да ги користите со вашите деца секојдневно за да им помогнете да стекнат самодоверба.

„Можеш да сметаш на мене“ или „Тука сум да ти помогнам“.

 

Секогаш кога ќе видите дека вашите малечки се сомневаат во себе или сакаат да направат нешто, но изгледа дека не можат да соберат храброст затоа што не знаат како да го направат тоа или затоа што се плашат, потсетете ги дека дали се таму за нив Нека знаат дека можат да сметаат на вас и дека ја имаат вашата поддршка и ваша помош доколку е потребно. Само знаењето дека сте тука за нив, ќе ги охрабри.

Многу е важно за децата да чувствуваат дека можат да сметаат на своите родители секогаш кога ќе имаат проблем. Овој вид фраза, покрај зајакнувањето на врската и довербата меѓу родителите и децата, исто така ќе им даде на децата многу сигурност и самодоверба. Овие фрази ќе им помогнат да не се плашат и да знаат дека ако се случи „нешто лошо“, мама и тато ќе бидат таму за да ги заштитат или да им помогнат.

Со учење и практикување на овие ставови од детството, нивниот раст и развој ќе биде полесен, особено подоцна во животот кога ќе почнат да се справуваат со посериозни ситуации.

„Кажи ми“ или „слушам“.

 

Оваа реченица е тесно поврзана со претходната, не можеме да кажеме „овде сум“ ако, подоцна, кога сакаат да ни кажат нешто, немаме време да слушаме. Тоа испраќа сосема спротивна порака: „Не сум тука“, „Немам време за тебе“. Моментот кога вашето дете сака да сподели нешто со вас, е најдобро време да му покажете дека навистина сте таму.

Престанете со она што го правите, за вас ќе бидат само неколку минути, но за вашите деца, тоа ќе значи дека се грижите и дека можат да сметаат на вас. Слушајте внимателно, не ја исмејувајте нивната приказна и не ја намалувајте нејзината важност. Ако сакаат нешто да споделат со вас, тоа е затоа што им е важно. Не ги прекинувајте. Ако сакате да го дадете вашето мислење или да додадете нешто, почекајте додека не завршат.

„Те сфаќам“ или „разбирам како се чувствуваш“.

 

Оваа фраза ја одразува емпатија и поврзаноста со чувствата на нашите деца и им дава до знаење дека можат да сметаат на нашето разбирање и поддршка. И за децата и за возрасните, знаејќи дека некој не` разбира, прави да се чувствуваме поддржани,  и посмирени.

Кога децата чувствуваат дека не се разбрани, тие стануваат фрустрирани и оваа фрустрација може да ги натера да развијат многу негативни чувства што водат до несоодветно или агресивно однесување, неконтролирано плачење и врескање, меѓу другото. Ова е нивниот начин очајно да ја изразат целата фрустрација што го имаат во себе.

Едноставно и искрено „те разбирам“ во вистинско време може да направи огромна разлика. Можеме да дадеме уште поголема сила на оваа фраза со споделување на слична ситуација во која сме се нашле. Така ќе видат дека не е секогаш се` совршено и дека на сите им се случуваат добри и лоши работи.

„Плачи колку што треба“.

Плачењето е сосема природен процес што го доживуваат и децата и возрасните во одредени ситуации. Не е избрано, едноставно се случува. Веднаш штом ќе почувствуваме олеснување, престануваме да плачеме. Барањето од децата да не плачат, за нив значи да ги потиснат своите емоции и на тој начин тие никогаш нема да научат да управуваат со нив.

Фразите како „биди храбар“, „мажите не плачат“, „ништо не е“, дури и ако се кажат со намера да ја ублажат тагата на нашите малечки, имаат многу негативен ефект. За почеток, првите 2 изјави се лаги: и храбрите луѓе и мажите плачат, и тоа не ги прави помалку храбри или мажествени. Исто така, да, нешто е, бидејќи ако ништо не се случило, детето нема да плаче. Да се ​​тврди дека „ништо не е“ кога тие го чувствуваат спротивното значи дека ги игнорирате нивните чувства.

Затоа, најдоброто нешто што можете да направите е да ги оставите да плачат, да ги слушате и да ја понудите вашата поддршка, и да им помогнете да разберат што чувствуваат на здрав и конструктивен начин. Емоциите и чувствата, и позитивни и негативни, дефинитивно ќе бидат дел од нивното секојдневие до крајот на нивниот живот.

“Се гордеам со тебе.”

Ова е уште една моќна фраза што родителите треба често да ја користат со своите деца, но со свест и кога ситуацијата го оправдува тоа, за да ги пофалат моментите на напор и само-подобрување на детето. Не фокусирајте се на резултатот, наместо тоа пофалете ја работата што ја направиле за да го постигнат, процесот низ кој поминале, пречките што ги надминале и фактот дека не се откажале. Тоа се работите што треба да се пофалат, не само резултатот.

Лесно и нормално е да ја покажеме гордоста што ја чувствуваме за нашите деца пред трети лица: „Син ми веќе оди“, „Ќерка ми беше избрана за претседател на одделението“, „Син ми го помина курсот со многу добри оценки“. Нивните достигнувања, колку и да се мали или големи, не` прават толку среќни што сакаме да ги споделиме со светот. Но, не смееме да заборавиме дека најважно е да ги споделиме со децата за да знаат колку сме горди.

Како и за речиси се` друго, премногу добро, исто така, може да заврши лошо, и пофалбите не се исклучок. Пофалбите секогаш треба да бидат оправдани и дадени во вистинско време, со што ќе им дадете на вашите деца поголема самодоверба. Меѓутоа, премногу пофалби без вистинска причина може да предизвика вашето дете да стане арогантно и да се однесува добро само за да добие награда.

„Твоето мислење ми е важно“.

Јасно е дека ние секогаш го сакаме најдоброто за нашите деца. Тоа не значи дека „тие мора да прават како што велиме ние“ и дека не им дозволуваме да кажат свое мислење. Вклучувањето на мислењето на нашите малечки во одредени семејни одлуки ја зајакнува нивната самодоверба и ги прави да се чувствуваат како рамноправен член од семејството.

Кога ќе пораснат, нивниот живот ќе се заснова на донесување одлуки, па затоа е важно тие да почнат да ја развиваат оваа способност уште од рана возраст. Ако мама постојано ни кажува што треба да правиме, без да ни дозволи да размислиме за тоа или да дадеме мислење, денот кога мама ќе ја нема, нема да знаеме што да правиме. Затоа, секогаш кога имате можност, прашајте ги вашите деца за мислење. На пример, прашајте ги што да правите за време на викендот, што да му подарат на член на семејството за роденден или каков филм да гледате.

Покрај тоа што внимателно  ќе ги ислушаме, можеме да ги охрабриме да ја оправдаат својата гледна точка и да објаснат зошто сметаат дека нешто е правилно да се направи.