Едноставен, но ефективен трик што ќе ви помогне да заспиете побрзо од уморно дете

Имајќи предвид дека околу 30% до 35% од возрасните доживуваат симптоми слични на несоница, ова е сериозен проблем што е доста чест. За среќа, д -р Лук П. Бодуин, професор по когнитивна наука на Универзитетот Симон Фрејзер во Канада, штотоку пронашол лесен и брз лек што може да им помогне на луѓето да заспијат побрзо од бебе.

Бевме многу заинтригирани од овој необичен, и очигледно многу ефикасен, метод и се надеваме дека ќе им помогне на нашите читатели да го добијат потребниот сон.

„Когнитивна мешаница“.

Д -р Лук го нарече својот метод „Когнитивно мешање“, ова се однесува на техника која вклучува замислување предмети кои се лесни да се визуелизираат. Како што вели д -р Лук, методот ги меша вашите мисли за да не размислувате за прашањата што ве спречуваат да заспиете.

Со оглед на тоа што размислувањето на неповрзани работи не е лесно, д-р Лук препорачува да се користи неговата апликација „MySleepButton“, која ја дизајнирал специјално за да им помогне на луѓето да го извлечат максимум од неговиот метод. Апликацијата помага да ја изберете листата на зборови и се` што треба да направите е да ги замислите зборовите што ви ги кажува.

Оставете ја фантазијата да ве успие.

Ако не сакате да ја користите апликацијата за да заспиете, можете и сами да го користите методот. Најдобар начин да го направите тоа е да размислите за случаен и емотивно неутрален збор, како „спие“, и да продолжите со размислување на зборови кои почнуваат на истата буква, на пример:

  • Слон
  • Стадо
  • Стакло
  • Сатурн
  • Сокол

Но, внимавајте да не размислувате за зборови што предизвикуваат стресни или негативни емоции.

Тестирање на методот

За да се увери дека методот функционира, Универзитетот СФУ го испроба на 154 студенти кои се жалеа на несоница. Учесниците го испробаа методот, а резултатите докажаа дека нивниот сон значително се подобрил. Не само што заспале побрзо, туку и учесниците забележале подобрен квалитет на спиењето.

Д -р Лук, исто така, доби многу позитивни повратни информации за апликацијата „MySleepButton“, а многу луѓе го споделија своето задоволство од ефективноста на апликацијата.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.