Раул Бова, Фабио Канаваро, Ерос Рамацоти. При спомнувањето на овие имиња во умот ни се појавува лик на згоден маж со остар поглед и неповторлив шарм. Благодарение на нив, ние сме љубители на страсни италијански филмови, песни, па дури и сме подготвени да гледаме фудбал. Одговорот на прашањето зошто секојпат неволно им се восхитуваме лежи во италијанскиот пристап кон стилот, посебниот односот кон животот и уметноста и како сето тоа се комбинира.

Ние не сме исклучок и им се восхитуваме на италијанските мажи, па сакавме да дознаеме малку повеќе за тоа како успеваат да бидат толку шармантни.

Италијанците ја имаат уметноста на „sprezzatura“

Најважниот збор во модерниот речник на италијанските мажи е „sprezzatura“. Овој термин е преведен како „намерна небрежност“. Совршено го пренесува стилот на италијанската мода за мажи: облеката треба да изгледа како да е облечена без двоумење. Дури и ако сте поминале 4 часа пред огледалото за да одлучите која должина на панталони најдобро ќе одговара на вашите мокасини.

Мажите во Италија посветуваат големо внимание на косата

Италијанците не се плашат да ја офарбаат косата, да ја осветлат, да стават гел и генерално да ги следат модните трендови. Италијанските мажи, надарени со густа и темна коса, знаат дека е најдобро да ја остават малку да порасне. Просечниот Италијанец оди во салон барем еднаш на секои 6 недели, бидејќи косата секогаш треба да биде уредна.

Италијанските мажи не се плашат од боја

Посетете кој било поголем град во Италија и ќе забележите дека мажите носат исто толку нијанси на облека како и жените. Главната работа е да ја изберете вистинската комбинација, Италијанците можат да носат црвени панталони и да изгледаат одлично.

Марамата е задолжителен атрибут во секое време од годината.

Во Италија, марамите се во мода дури и во топли лета. Овој додаток се носи на посебен начин. Марамата треба да виси лабаво на градите и да не биде многу стегната. Најчесто едниот крај треба да биде малку понизок од другиот за да се добие лежерен изглед. Во просек, на Италијанецот му требаат 12 минути за правилно да врзе марама. И тоа е една минута повеќе отколку што жената се шминка.

Добро негувани веѓи

Веѓите се тие што ги разликуваат Италијанците од сите други. Мажите буквално го оформуваат овој дел од лицето до совршенство.

Оделото може да биде повеќе од само формалност

Италијанците носат костуми без разлика на пригодата. Тајната е да се ослободите од традиционалните формалности.
Италијанците обожаваат лежерни опции.

Секој изглед може да се надополни со шапка

Без разлика дали станува збор за класична капа, федора или шешир, секој Италијанец има барем по една шапка за секоја пригода. Италија е земја на сонцето, па ваквите додатоци се суштински атрибут.

Харизмата го прави Италијанецот Италијанец

Важен дел од италијанската култура е идејата дека секој маж треба да може да насмее жена. Слободните Италијанци често ја користат својата смисла за хумор само за да флертуваат, без никакви амбициозни планови. Тие сакаат да гледаат како жена се смее и дека нивниот шарм и харизма функционираат.