Работи кои кај нас се користат секојдневно, но нема да ги најдете во странство

Временските услови, историјата на луѓето, па дури и секојдневните навики во голема мера влијаат на изгледот на куќите, инфраструктурата и предметите кои се користат во различни градови. Во различни земји, често можете да најдете работи кои за странците изгледаат чудо, но вие ги користите секој ден.

Ние откривме какви предмети и феномени најверојатно ќе видите во Македонија, но нема да ги најдете во странство.

Електричен бокал

Во странство, електричните бокали што ние ги користиме воопшто не се во употреба. Се разбира, можете да ги најдете во продавниците, но во домовите- многу поретко. Странците имаат ладилници со топла и ладна вода во кујната или во дневната соба. Плус, понекогаш, ја загреваат водата во микробрановата печка.

Внатрешни врати

Влегувајќи во речиси секој македонски стан, прво се наоѓате во тесен ходник. Секоја соба има своја врата, а често дури и кујната и дневната соба. Работите се сосема поинакви во западните земји. Таму се цени голем простор, така што американските апартмани обично немаат дополнителни ѕидови и долги ходници. Влезниот хол непречено и речиси веднаш се влева во големата дневна соба, која е споена со кујната. Во становите секако има врати, но само во бањата и спалната соба.

Широки прозори и растенија

Ајде повторно да се вратиме во Америка и да разговараме за нивните прозорци и прагови. Рамките не се отвораат кон вас, туку се движат нагоре. Благата клима дозволува да се градат куќи со тенки ѕидови, поради што практично нема прозорски прагови во повеќето станови. Така, љубителите на цвеќиња мора да ги наредат своите саксии на други места.

Блокови од високи згради

За Македонија типични се станбените блокови со голем број високи згради. Додека повеќето од жителите ва западноевропските градови се навикнати да живеат во куќи кои не надминуваат 7 ката, а во ретки случаи 10.

Цврсти врати

Во Мекедонија не можеме да замислиме друг влез, освен цврста врата со многу брави. Во голем дел од Европа, вратите изгледаат помалку сериозни. Тие често се направени од дрво или пластика. Често овие врати се проѕирни или со прозорци.

Броевите на домофонот

Кога ќе одиме да посетиме некого за прв пат, дефинитивно треба да ја знаеме не само адресата, туку и бројот на станот.  Ако не ја внесете правилната комбинација на броеви, тогаш едноставно нема да влезете внатре. Но, Европејците влегуваат во влезот малку поинаку. На пример, во Германија становите воопшто немаат броеви, а за да ве пуштат во зградата треба на домофонот да го притиснете копчето со презимето на жителите.

Прекинувач за струја надвор од бањата

Прекинувачите за бања во македонските станови често се наоѓаат надвор, покрај вратата од бањата или дури на спротивниот ѕид. Во Америка, пак, најчесто светлото може да се вклучи само ако влезете внатре.

Клупи пред влезот

Клупите пред влезот и старите баби на нив се вообичаена работа во Македонија. Странските пензионери претпочитаат поактивно да го поминуваат своето време.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *