Многу луѓе би сакале да бидат омилениот работник на шефот. Сепак, освојувањето на нивното срце не може секогаш да оди без проблеми. Но, за среќа, постојат едноставни трикови, како климање со главата или ставање на нозете на земја, што ќе ви помогнат да оставите добар впечаток.

Ние веруваме дека ако оставите добар впечаток врз вашиот шеф, тоа значи дека сте чекор поблизу до унапредување. Затоа, решивме да ги споделиме овие трикови со вас.

Не плашете се да го дадете своето мислење.

Несогласувањето со вашиот шеф не е секогаш лоша идеја. Понекогаш тоа дури може да ве направи повредни во нивните очи и тие ќе ја ценат вашата искреност и посветеност. Сепак, несогласувањето не треба да има лична природа и треба да биде во најдобар интерес за тимот.

Држете ги нозете на земја.

Кога сте на состанок со шефот, обидете се да не седите со скрстени нозе. Ако нозете ви се на земја, тоа може да ви помогне полесно да смислите одговори на многу комплексни прашања. Овој трик исто така може да ви помогне да преминете од рационални кон креативни мисли, што може да биде уште една причина за вашиот шеф да ве цени.

Побарајте совет од вашиот шеф, а не мислење.

Според психолог, кога ќе го прашате вашиот шеф за мислење, тие ќе станат објективен проценувач. Но, ако ги прашате за совет, тоа ќе создаде атмосфера на партнерство што ќе ги охрабри да ги поддржат вашите одлуки и идеи.

Кога ќе се обидете да објасните нешто, климајте со главата.

Ако сакате шефот да се согласи за нешто со вас, насмевнете се, одржувајте контакт со очите и климајте со главата додека ја кажувата вашата изјава. Оваа комбинација на говор на тело може да има хипнотички ефект врз вашиот шеф, што ќе го натера да се согласи со вас.

Признавајте ги грешките.

Ако направите грешка, не обидувајте се да ја скриете од вашиот шеф или да ги обвинувате другите за тоа. Признајте ја вашата грешка и кажете му на вашиот шеф како ќе се справивте со вашиот погрешен чекор. Тие ќе ве почитуваат многу повеќе ако го слушнат тоа од вас отколку од другите вработени, или уште полошо, од клиенти. Кажувањето на вистината ќе ви помогне да изградите сигурна врска со нив, што ќе ве постави повисоко на нивниот пиедестал.

Имајте неколку решенија за проблем.

Шефовите понекогаш можат да бидат вознемирени затоа што не се во можност да ги решат проблемите на начинот на кој тие се навикнати. Значи, кога на шефот ќе му донесете само едно решение за проблем, ненамерно го зголемувате нивниот страв од губење контрола.

Но, кога ќе донесете 2 или 3 решенија и ќе ги оставите да изберат меѓу нив, тие ќе се чувствуваат како да даваат значителен придонес во решавањето на проблемот. Тие нема да се чувствуваат како да се принудени да избираат нешто што не сакаат и нема да дејствуваат одбранбено кон вас.