Во англискиот речник постои зборот „centenarian“, тоа е личност која живее 100 или повеќе години. Џеан Калмент беше една од тие луѓе. Достигнувањето на оваа возраст е толку ретко што многу скептици не верува дека е можно. Некои од нив дури излегоа со теорија дека Калмент починала и дека нејзината ќерка ја имитирала до крајот на животот. Без разлика дали ова е вистина или не, приказната за Џeан Калмент дефинитивно вреди да се прочита.

Бевме навистина импресионирани кога дознавме за жена која живеела повеќе од 100 години. И се надеваме дека сте исто толку желни да ја дознаете нејзината тајна за долговечноста.

Џеан живеела 122 години

Џeан Калмент е родена во Арл, Франција во 1875 година. Во тоа време, очекуваниот животен век за една жена бил 45 години. Но, Калмент некако успеала да живее скоро 3 пати подолго, а нејзиниот живот бил се` само не здодевен.

Калмент дури тврдела дека го запознала Винсент ван Гог во продавница за боја, каде му помогнала на својот иден сопруг кога имала 13 години. Интересно, тој не оставил добар впечаток врз неа. Калмент рече дека изгледал грдо, не мирисал добро и дека бил груб.

Долг живот – подарок или проклетство

Во 1898 година, Калмент ја добила ќерката Ивона. За жал, таа починала во 1934 година, оставајќи зад себе сопруг и 7-годишен син, кои Калмент и нејзиниот сопруг, Фернанд, го израснаале како свој. Во 1942 година, Калмент претрпела уште една загуба, овој пат  нејзиниот сопруг. Може да се каже дека нејзиниот долг живот бил проклетство, бидејќи надживеала многу од нејзините најблиски роднини. Во 1963 година, таа ги загубила и внукот и зетот.

Во 1988 година, на возраст од 112 години, таа била прогласена за најстарата личност во светот. Подоцна оваа титула ја добила друга жена, но во 1991 година, откако таа починала, титулата и била вратена Калмент. Во тоа време имала 116 години, а доживеала 122 години.

Некои луѓе не веруваат дека е можно да се живее толку долго.

Разбирливо е што некои луѓе беа убедени дека не е можно да се доживее толку длабока старост. Но имаше тим истражувачи кои потврдија дека Калмент е навистина толку стара колку што тврдела дека е.

Меѓутоа, имаше уште еден скептичен пораст на интерес за Калмент во 2018 година. Валери Новоселов, руски геријатричар, објави дека сака да докаже дека Калмент е измамник и дека таа всушност не живеела до 122 -та година. Тој ги сподели своите размислувања за ова прашање со математичарот Николај Зак, кој се согласи со него.

Според неговите пресметки, многу е мала веројатноста некој да живее 122 години. Меѓутоа, математичките модели создадени од други истражувачи покажаа дека всушност не е невозможно да се живее толку многу. Покрај тоа, постојат документирани случаи на луѓе кои доживеале слична возраст.

Имаше одредени докази што се чинеше дека ги поддржуваат мислењата на Новоселов и Зак. Или, барем, ги толкуваа во нивна корист. Понатамошните истраги ги доведоа до теорија дека лицето кое тврдело дека е Џeан Калмент е всушност нејзината ќерка Ивона.

Тие тврдеа дека Џеан Калмент починала во 1934 година, а нејзиниот идентитет го земала Ивон да ги избегне даноците за наследство. Сепак, оваа теорија беше побиена од еден истражувач кој објасни дека тие даноци за наследство не можеле финансиски да го оптоваруваат семејството, така што нема причина тие да извршат измама.

Имаше и други скептици и теории. Сепак, има доволно луѓе и документи што можат да потврдат дека Џeан Калмент е навистина Џeан Калмент, а не некој друг и дека навистина живеела 122 години.

Нејзиниот карактер е нешто што треба да се памети.

Кога наполнила 100 години, одела до куќите на секој човек во Арл кој и посакал среќен роденден за да му се заблагодари. И таа не го загубила својот дух подоцна во животот. На 120 -годишна возраст, таа им рече на новинарите: „Не гледам добро, не слушам добро, не можам да чувствувам ништо, но се` во ред“. Таа продолжи: „Чекав 110 години за да се прославам. Имам намера да уживам “.

За тоа како успеала да живее толку долго, никој не знае. Таа самата верувала дека тоа е благодарение на смеата и маслиновото масло. Други веруваа дека тоа се должи на нејзината диета богата со шеќер, таа јадела 2 килограми чоколадо неделно и десерт со секој оброк. Еден медицински истражувач сугерираше дека тоа е затоа што таа била „имуна на стрес“.