Вклучувањето на греалка може да биде вашиот спас кога ќе пристигнат студените денови. И иако е добро чувството да не се тресете кога ќе излезете од под купот ќебиња наутро, вашиот имунолошки систем не се согласува. Спиењето со вклучена греалка во текот на ноќта може да ве направи повеќе склони кон инфекции и други сериозни болести, а исто така и да го направи воздухот токсичен.

Исклучувањето на греалката навечер пред спиење не само што ќе го заштити вашиот имунолошки систем, туку ќе заштеди и на сметката за струја. Затоа направивме некои истражувања за да дознаеме повеќе за негативните ефекти од спиењето со вклучена греалка.

Може да го наруши квалитетот на сонот.

Во вечерните часови, нашите тела ја намалуваат  температура сигнализирајќи му на телото дека е време за спиење. Меѓутоа, кога вашата собна температура е висока, може да го попречите процесот на терморегулација на вашето тело и да почувствувате замор, непријатност и немир.

Може да предизвика болка во градите и проблеми со срцето.

Греалките (очигледно) создаваат многу топлина, што за возврат го зголемува нивото на јаглерод моноксид во просторијата. Затоа не се препорачува да ја држите вклучена долго време, бидејќи топлината ќе го подигне нивото на јаглерод моноксид над безбедно ниво што може да биде штетно за нашето здравје.

Долгото користење на греалки може да предизвикаат болка во градите и да иницира други проблеми со срцето. Во овој случај, луѓето кои имаат срцеви заболувања и пациенти со астма треба да бидат  повнимателни, бидејќи тие се особено изложени на ризик.

Може да влијае на плодноста кај мажите.

Долготрајната изложеност на топлина може да биде значаен фактор за машката неплодност. Сепак, добрата работа е што негативните ефекти што може да ги предизвика топлината се реверзибилни. Ова значи дека никогаш не е доцна да ја исклучите вашата греала и да почнете да спиете во постудена соба.

Може да ја исуши вашата кожа.

Спиењето со вклучена греалка цела ноќ може да предизвика и сушење на нашата кожа поради недостаток на влага. Ова исто така може да предизвика иритација.

Може да го направи воздухот во вашата соба токсичен.

Ако вашата соба не е соодветно проветрена (што е тешко да се направи додека спиете), долгите периоди на прекумерна топлина може негативно да влијаат на квалитетот на воздухот во затворените простории. Ова може да предизвика здравствени последици на долг рок и потенцијално да доведе до респираторни проблеми како астма, да предизвика алергии и да предизвика некои други сериозни болести.

Може да влијае на вашиот имунолошки систем.

Бактериите преживуваат подолго на сув воздух. Ова е причината зошто условите создадени со вклучување на греалка може да создадат средина каде што бактериите се размножуваат. Всушност, ова е причината зошто почесто се разболуваме од грип во текот на зимата кога воздухот во нашите соби е значително посув.

И бебињата не сакаат загреани простории.

Бебињата се почувствителни на загреани простории, бидејќи нивната кожа побрзо се суши. Исто така, слузта во носот која е одговорна за „заробување“ бактерии лесно се суши во просторија со топол воздух. Кога слузта се суши, нашиот имунолошки систем е ослабен и повеќе склон кон инфекции. И, иако нашиот имунолошки систем е доволно силен за да се справи со ова, тоа не е случај со бебињата и тие стануваат поподложни на инфекции.