Кој би помислил дека сувото грозје е природен извор на витамини! Древните кинески доктори користеле суво грозје за да го зачуваат своето здравје. Еве ги хранливите материи кои ги содржи:

  1. За добар вид

Сувото грозје содржи бета-каротин, витамини и калциум

Овие супстанции се доста важни за здравјето на очите. Тие во процесот на стареење помагаат да не ослаби видот, а имаат и против-воспалителен ефект.

  1. Превенција на ракот

Чај од грозје го намалува ризикот од развој на рак. Во сушеното овошје има фенолни соединенија кои ги убиваат, или го инхибираат растот на клетките на ракот.

  1. При проблеми со варењето на храната

Високата содржина на влакна во сувото грозје помага за подобро варење на храната во желудникот.

  1. Болести на нервниот систем

Големото количество на микроелементи во сувото грозје помага за подобрување на координацијата, меморијата и концентрацијата.

  1. Превенција и лекување на анемија

Црното грозје е многу богато со железо и витамин Б, чиј недостаток предизвикува анемија. Еве уште една причина за да додадете суво грозје во менито. Грст суво овошје содржи 5% од дневната доза на железо во крвта.

  1. Контрола на тежината

Ако сте на диета, сувото грозје може да ги замени традиционалните слатки. Тoa е извор на енергија и ситост, па е идеалнo како додаток за здрава ужинка.

  1. Здравјето на забите

Влакната во сувото грозје ја чистат природно забната површина, а високата киселост на сушеното овошје зема учество во борбата против бактериите во усната шуплина. Тоа придонесува за зајакнување на забите и ја спречува појавата на кариес.

  1. Намалување на холестеролот

Со помош на сувото грозје може да се намали холестеролот природно и на здрав начин. Тоа има позитивен ефект врз кардиоваскуларниот систем.

  1. Сексуална активност

Научниците докажале дека сувото грозје има непроценливи својства, кои помагаат за подобрување на сексуалниот живот, како на мажите така и на жените. Затоа во кинеската народна медицина се користи во случај на проблеми со ерекцијата, за побудување и стимулацијата на либидото.