Научив како е да се живее со една жена, не е како во љубовните романи. Научив дека долгата коса на жена ми не е само убавина, женственост и шарм. Таа значи и многу внимание и грижа – најмногу од моја страна. Сега знам дека кога си легнуваме прво треба да ја тргнам нејзината коса од перницата пред да легнам до неа. На крајот на краиштата, тоа станува навика.

Научив дека кога таа се чувствува лошо, треба веднаш да ја прегрнам, да прашам како можам да ја смирам. Кај мене работите не се такви. Кога сум во лошо расположение, не сакам да ме распрашуваат. Имам потреба да сум сам, за да се справам со своите проблеми.

Научив дека иако никогаш не ме моли за помош, таа ја очекува. “Не грижи се, јас ќе го направи тоа!” “О, ќе се справи со сето сама …” Не, нема! Или барем таа ќе очекува да и предложам помош. За неа е важно да се чувствува како жена, а не како коњ (оваа улога повеќе доликува на мене). Патем, кога не и дозволувам да крева ништо потешко од букет, забележувам како нејзините лошите расположенија стануваат се поретки, а ја имате нејзината сјајна насмевка – секојдневно.

Научив да ја гледам партнерката не само како љубовница со која делам кревет, бања и кујнска маса. Таа е и пријател, чии зборови треба да ги слушам внимателно. Дури и кога изгледа дека не кажува ништо конкретно. Жената не е мистерија, не. Можам да добијам одговор на секое прашање, само ако сум малку повнимателен. Жените ги искажуваат своите потреби јасно. Секогаш! Чудно ми е кога мажите велат дека не ги разбираат жените. Веројатно само одбиваат да ги разберат.

Научив дека за една врска секогаш требаат двајца. И двајцата треба да направите чекори еден кон друг, додека усните не ви се допрат. Ако очекувате секој пат партнерката да го намалува растојанието помеѓу вас, а вие да си стоите на едно место, наскоро ќе бидете заборавен. И двајцата треба да се движите. И дури и во најтешките моменти ништо не е загубено, се додека можете да ја фатите нејзината подадена рака, или пак да ја подадете својата. Запомнете дека сте заедно во добро и зло. Да правите нешто заедно значи да пиете отров од иста чаша, дури и да ја знаете потенцијалната опасност.

Но треба да го испразните чашата од работите кои ја убиваат вашата врската и да ја наполните со љубов. Да ја земете за пример изреката “Одмаздата е јадење што се служи ладно”. Вистината е дека ова јадење не врши работа, без разлика на кој начин се служи. Тоа не дава никакви резултатите и предизвикува само негативизам. Од друга страна, нежноста е најдобро јадење кое можете да го приготвите. Но, во овој случај важно е тоа да се сервира топло!

И конечно, научив дека кога ја допрам, не е важно што чувствувам во долниот дел од стомакот, важно е чувството на врвовите на прстите. Ако можеш да свириш на оваа харфа, таа ќе е само твоја.

Но, за жал, не може се да се научи. Или имаш талент, или немаш …

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/04/love-1461043__340.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/04/love-1461043__340-400x214.jpgDijana IlievaЉубовНаучив како е да се живее со една жена, не е како во љубовните романи. Научив дека долгата коса на жена ми не е само убавина, женственост и шарм. Таа значи и многу внимание и грижа – најмногу од моја страна. Сега знам дека кога си легнуваме прво треба...Секој ден нешто свежо