Постојат повеќе причини за оток на едниот бут, кои се движат од бенигни до опасни по живот. Овие причини најлесно се категоризираат како опструктивни или поврзани со исцедок. Важно е доколку забележите симптоми да се консултирате со лекар за да добиете соодветен третман.

Најчести причини за отекување на едниот бут и нивни симптоми

Опструктивни

 • Хематолошки: Нарушувања во крварењето и медицински состојби како што се рак кои влијаат на начинот на кој различни компоненти на функцијата на крвта може да резултираат во згрутчување на крвта.
 • Неподвижност: Кога ногата е неподвижна подолго време, (т.е. по операција или трауматска повреда), мускулите не се собираат нормално за да помогнат во циркулацијата на крвта и формирање на згрутчување на крвта поради нарушување на протокот на крв.

Системски

 • Циркулаторниот систем: Проблемите со срцето и неговата способност ефикасно да пумпа (срцева слабост) ќе предизвикаат крв да се врати во долниот дел од телото. Ова предизвикува прекумерен притисок во крвните садови што предизвикува оштетување и понатамошно истекување на течност во ткивото на телото. Понатаму, ако вените на циркулаторниот систем се ослабени или оштетени, отокот ќе се појави на сличен начин.
 • Лимфатични: Лимфниот систем е природен начин на телото за расчистување на вишокот течност од ткивата. Составен е од повеќе јазли и садови кои кога се оштетени можат да предизвикаат отоци по целото тело, особено бутот и потколеницата.
 • Бубрег: Бубрегот е моќен регулатор на телесна течност затоа што е одговорен за филтрирање и расчистување на крвта. Без бубрег, филтратот, како што се протеини, електролити и токсини, може да остане во крвта и да дејствува како сили што извлекуваат течност. Во повеќето случаи, проблеми со бубрезите резултираат со оток на двете нозе и обично не влијаат само на едната нога.

Воспалителни

 • Артритис: Артритисот е општ израз за повеќе состојби кои предизвикуваат болно воспаление и вкочанетост на коските и зглобовите. Артритичните процеси кои влијаат на колената и глуждовите може да предизвикаат иритација што често доведува до повреда. Понатаму, артритисот во зглобовите на долниот екстремитет ги предиспонира луѓето на неактивност, што го прави отокот уште изразен.
 • Инфекција: И површните инфекции на кожата и длабоки ткивни инфекции на бутот може да резултираат со оток. Еден вид на длабока инфекција на ткивото наречен некротизирачки фасцитис може брзо да се шири и да го уништи ткивото, што резултира во опасна по живот болест која бара итна лекарска помош.

Лични навики

 • Пушење: Пушењето може да влијае на згрутчување на крвта и циркулацијата, зголемувајќи го ризикот од длабока венска тромбоза.
 • Лекови: Оток во едниот бут може да биде несакан ефект на многу лекови кои третираат вообичаени состојби како што се висок крвен притисок, дијабетес и менопауза. Сепак, обично, ова предизвикува оток на двете нозе отколку само на едната.
 • Диета: Диетите богати со натриум можат да предизвикаат преоптоварување на механизмите за филтрирање на организмот. Дополнителната сол во крвта ќе предизвика извлекување на течност од садовите, предизвикувајќи оток. Понатаму, дебелината може да го зголеми притисокот во вените на ногата предизвикувајќи истекување и таложење на течности.

Како да го третирате отечениот бут во домашни услови

Домашен лек за отечен бут

За среќа, постојат неколку одлични начини како може да го намалте отокот на бутот во домашни услови. Еве што е потребно да направите:

 • Активност: Движењето на нозете и останувањето активни може да ви помогнат да пумпате вишок течност што се собира во нозете назад кон срцето. Разговарајте со вашиот лекар за вежби што можете да ги правите дома со цел да продолжите да се движите.
 • Кренете ги нозете: Пробајте да ги поставите нозете над нивото на срцето колку што е можно повеќе. Кревањето на нозете за време на спиењето може значително да помогне при оток на бутот. К
 • Користете облоги: Лекарот може да ви препише чорапи за компресија на нозете. Тие се наменети да го задржат притисокот врз вашите екстремитети со цел да спречат собирање на течност во ткивото.
 • Заштита: Заштотете го отечениот бут од разни повреди и секогаш одржувајте ја неговата хигиена, бидејќи сувата, испукана кожа е поподложна на гребење, исекотини и инфекции.
 • Промени во исхраната: Намалувањето на внесот на сол, слабеењето и откажувањето од пушењето може да биде важен чекор во намалувањето на отокот.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечен бут

Третманот за опструктивни причини за оток на едниот бут вклучува спречување на формирање на тромби. Постојат лекови кои се наменети за разредување на крвта, распаѓање на тромбите и нивно филтрирање.

Системските причини за оток на бутот често се третираат со лекови. Вашиот лекар може да предложи:

 • Диуретици: Ова се лекови, исто така познати како „апчиња за вода“, кои ја зголемуваат водата и солта што телото го излачува во урината. Оваа стратегија помага да се намали течноста заробена во телото и нозете.
 • Невоспалителни лекови: Лекарот може да препише ваков вид лекови за борба против артритичните процеси кои предизвикуваат оток.

Кога е состојбата е алармантна?

Веднаш побарајте медицинска помош ако почувствувате:

 • Ненадејна појава на оток на едната нога пропратена со болка
 • Отежнато дишење
 • Болка во градите

Ова може да означува дека тромб предизвикува длабока венска тромб, што патувал до белите дробови во состојба наречена белодробна емболија.. Белодробна емболија е опасна по живот и затоа бара итен лекарски преглед.