Многу луѓе се чувствуваат збунети на интервју бидејќи не е лесно да се добие престижна работа со добра плата. Особено земајќи го предвид фактот дека работодавачите можат да бидат навистина пребирливи и користат различни трикови за да откријат каков тип на личност седи пред нив.

Ние решивме да споделиме неколку трикови и совети со вас што ќе ви помогнат да ги протолкувате прашањата на вистински начин и да избегнете какви било замки на патот.

Која е вашата работа од соништата?

Понекогаш луѓето одговараат на ова прашање без размислување, врз основа на нивното омилено хоби или сон од детството, но ова не треба да го правите на интервју. Кога го поставува ова прашање, работодавецот сака да открие една работа – дали позицијата што ја барате одговара на вашите цели во кариерата.

Можеби некои сакаат да станат рок sвезди или професионални фудбалери. Меѓутоа, ако работата на која аплицираат не ги доближува до нивниот сон, работодавецот веднаш ќе сфати дека лицето ја бара оваа позиција бидејќи им требаат пари за да го издржуваат своето семејство и дека нема да придонесат за развојот на компанијата со полн капацитет.

Како го дефинирате успехот?

Ова прашање е слично на прашањето за вашиот сон. Разбирањето на успехот е многу субјективно, а работодавците прашуваат за тоа со причина. Кога барателот на работа искрено вели дека успехот за нив е заработка од милион долари или победа на маратон, тешко дека ќе ја добијат посакуваната позиција.

Потенцијалните работодавачи не се заинтересирани за вашите индивидуални достигнувања кои не се релевантни за работата што сакате да ја добиете. Во вашиот одговор треба да се фокусирате на работите што ќе донесат успех не само за вас, туку и за работодавачот. На пример, можете да кажете дека успехот за вас како менаџер е обединет тим кој ги руши продажните рекорди секој месец.

Како се подготвивте за ова интервју?

„Не се подготвив за интервјуто“! е прилично смел и самоуверен одговор што може да ве чини многу. Работодавецот го поставува ова прашање за да разбере колку е силна вашата желба да ја добиете позицијата.

Ако навистина сакате да работите за компанија, ќе поминете извесно време во потрага по информации за потенцијалниот работодавец и ќе ја проучувате нивната веб -страница. Исто така, можете да го импресионирате работодавецот со демонстрирање на вашето знаење за индустријата, коментирање за најновите настани и поставување на релевантни прашања.

Како оваа работа се разликува од другите за кои сте аплицирале?

Ова прашање често се поставува на интервју во различни компании. Со него, потенцијалниот работодавец се обидува да ја провери вашата искреност. Барателите на работа ретко ги испраќаат своите биографии само во една компанија.

Ако е така, најдобро е искрено да кажете дека сте го испратиле вашето CV до неколку компании, а потоа накратко опишете како овие позиции се слични или различни без да кажете ништо негативно за другите компании. Не обидувајте се да ги критикувате затоа што тоа може да ја уништи вашата репутација. Фокусирајте се само на предностите на позицијата за која сега ве интервјуираат.

Можете ли да започнете утре?

Ова е исто така незгодно прашање. Во зависност од вашиот одговор, тие ќе разберат колку сте одговорни и  лојални на вашата сегашна компанија и вашиот тим.

Ако барателот на работа е подготвен да започне нова работа уште утре, тешко дека ќе се покаже како сигурна личност. Покрај тоа, постои можност барателот на работа да е очаен за пари. Ако е така, работодавачот може да го искористи овој факт и да ви додели помала плата отколку што можете да добиете.