Неврологот открива начин како да го притиснете „копчето за ресетирање“ на вашиот мозок на многу едноставен начин.

Познато е дека техниките за дишење помагаат во борбата против стресот и вознемиреноста, а сега професорот Јан Робертсон вели дека тоа може да ни помогне да пристапиме до таканареченото „копче за ресетирање“ на мозокот.

Робертсон, научник кој ја разгледува науката за стрес и благосостојба, објасни дека вежбите за дишење влијаат на дел од мозокот познат како локус корулеус. Овој дел од мозокот произведува норадреналин.


Објаснувајќи што е ова, Робертсон рече: „Норадреналинот за мозокот е она што адреналинот е за телото – невротрансмитер за возбуда. Начинот на дишење влијае на нивото на јаглерод диоксидот во нашата крв, а локус королеус реагира многу прецизно на тоа колку јаглерод диоксид има во крвта“.

Робертсон вели дека само еден длабок здив „ќе го ресетира вашиот вашиот мозок бидејќи го намалува нивото на норадреналин“.


Робертсон продолжи: „Намалувањето на нивото на норадреналин во мозокот е многу важно за контролирање на нашите емоции и мисли“.

Професорот исто така ја препорача техниката за дишење 4-6, кога дишете четири секунди, а издишувате шест, велејќи дека е „совршено безбеден и прекрасен лек за смирување“.