Во минатото постоеле многу бистри умови кои создале некои извонредни работи. И колку и да звучи неверојатно, имајќи ја предвид  технологија што ни е достапна денес, многу од новите пронајдоци постоеле пред стотици години.

Бевме шокирани кога дознавме дека многу нови изуми наликуваат на стари и решивме да ги споделиме со вас.

Навигациски трицикл — воден трицикл

Водениот велосипед бил измислен околу 1890 година. Пронаоѓачот се обидел да го премине Ла Манш од Кејп Грис-Нез, Франција до Фолкстон Англија. Растојанието било само околу 8 километри, но сепак било доста тешко за навигација бидејќи машината била мала.

Трицикл со многу сличен изглед се користи во денешно време за лесно поминување на реки, езера и плажи. Иновативниот дизајн и издржливите материјали го прават овој трицикл лесен за ракување во споредба со навигацискиот трицикл кој бил измислен во минатото.

Очила за читање во кревет

Очилата Хамблин, познати и како мрзливи очила, биле дизајнирани во далечната 1936 година. Нивната цел била да им олеснат на луѓето да читаат без да мора да трупаат перници под главата кога лежат во кревет. Иако првиот создаден модел никогаш не успеал, можеме да ги најдеме на пазарот денес, и тоа по многу прифатлива цена.

Преносна сауна

И покрај тоа што потењето во преносливите сауни е тренд во пораст сега, се испостави дека тие всушност биле измислени многу пред да оддамна. А доказ за тоа е сликата на девојката која чита додека се поти во сауна, направена во 1955 година.

Телевизиски очила за виртуелна реалност

Сличен уред на очилата за виртуелна реалност бил направен од Хуго Гернсбек. Тој ги измислил телевизиските очила во 1936 година, но, за жал, тие биле отфрлени како непрактични. На крајот на краиштата, тој бил иновативен за своето време бидејќи очилата за виртуелна реалност сега се продаваат како луди.

Мотор скутер — електричен скутер

Аутопедот, исто така познат како моторен скутер или моторизиран скутер, бил произведен од 1915-1922 година од компанијата „Аутопед“ од Лонг Ајленд Сити, Њујорк. Овој моторен скутер бил патентиран во 1916 година, а иако бил доста ефикасен во тоа време, не бил широко распространет.

Меѓутоа, во денешно време електричните скутери ги користат многу луѓе, а можете да ги видите речиси на секој тротоар.

Машина за миење садови

Првиот механички уред за миење садови бил измислен и патентиран во 1850 година. Неколку години подоцна, во 1865 година, бил доделен патент на многу сличен уред само со рачен систем.

Тогаш, овој уред не бил прифатен бидејќи не бил толку практичен за употреба. Но, во денешно време, во основа е тешко да се замисли домаќинство без машина за миење садови.

Менструални чаши

Во 1860-тите и 1870-тите биле патентирани првите прототипови на менструални чаши. Иако дизајните биле иновативни, повеќето од нив не се појавиле на пазарот. Во 1937 година, американската актерка Леона Чалмерс ги дизајнирала и патентирала првите современи чаши за менструација кои биле многу слични на чашите што ги користиме денес.