Ричард Флатц, од Висконсин, САД престојувал во семејната викендичка, се занимавал со нејзина реставрација и уредување. Тоа што го направил е прекрасно ремек дело.

Со помош на неговите вешти раце и познавањето од методите на преработка на дрво,  тој ја поплочил целата куќа со дрво, но не во облик на правоаголни плочи или паркет. Тој стеблото на дрвото го пресекол на тој начин што добил прстени со кои потоа направил оригинални мозаици на подот.