Додека бројот на мажи и жени во светот е скоро ист, семејствата кои имаат деца од само еден пол секогаш ги оставаат луѓето да се прашуваат зошто се случува ова. 60% од родителите во САД имаат повеќе од едно дете, а многу луѓе си ја чешаат главата прашувајќи се зошто имаат повеќе деца од ист пол.

Бевме љубопитни за причината што стои зад овој феномен и решивме да истражиме.

1. Невозможно е да имате неоткриен „ќерка“ или „син“ ген.

Додека повеќето семејства имаат урамнотежен однос на половите, другите родители веруваат дека гените на девојчињата или момчињата „се во генот на семејството“. Но, истражувачите сè уште не пронајдоа никаков доказ што докажува дали некои семејства можат да имаат само машки или женски деца поради нивните гени. Во одреден момент, научниците може да го сменат своето мислење, но до сега, науката вели дека нема шанси гените на вашето семејство да влијаат на тоа дали ќе имате деца од само еден пол.

2. Полот го одредува таткото.

Некои луѓе веруваат дека полот на детето зависи од мајката, бидејќи таа е таа што го носи, во реалноста, полот е во рацете на таткото. Спермата носи хромозоми за двата пола, некои сперматозоиди носат X хромозоми за девојчиња, други носат Y хромозоми за момчиња. Жената носи 2 Х хромозоми, полот на новороденче зависи од тоа кој сперматозоид (X или Y) влегува во јајце клетката.

3. Во време на стрес, женските бебиња се почести.

Докажано е дека по стресни периоди, како природни катастрофи, односот на полот ќе се промени така што ќе има повеќе новородени девојчиња. Тоа може да се должи на стресот на кој биле изложени идните мајки.

4. Јадењето одредена храна може да доведе до поголеми шанси да имате девојче.

Докажано е дека јадењето одредена храна ги зголемува шансите за зачнување девојче. На пример, намалувањето на солта и јадење многу млечни производи може да ги зголемат шансите да имате девојче. Од друга страна, мајките чии диети се полни со храна богата со натриум и калиум, најверојатно ќе родат момче.

5. Обично ако мајка има деца од само еден пол, тоа е само случајност.

Со сигурност е познато дека родовиот баланс е ист со векови и нема најави за промена. Семејства кои имаат многу деца од ист пол се ретки, но ова може да се објасни статистички. Секое дете има 50% шанси да биде момче или девојче. Така, на пример, за 3 деца, шансата сите да бидат машки е: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, или 12,5%.