Човечкиот мозок е фасцинантен, комплексен механизам кој продолжува да нè збунува до ден-денес. Така, во обид да расветли, барем, од психолошка перспектива, некои од мистериите околу човечкиот мозок, Елизабет Донатела, започна едукативна видео серија на ТикТок.

Се вика „Психолошки факти што не сте ги знаеле за себе“.

Споделувајќи сè што научила преку прецизно истражување на оваа тема, Елизабет одговара на интересни прашања, како што се „Зошто забораваме што бараме во моментот кога ќе влеземе во друга соба?“ или „Зошто претпочитаме да го паркираме својот автомобил покрај друг во скоро празен паркинг?“

Погледнете ги овие неверојатни психолошки факти.

  • Потребни се 5 позитивни работи за да надминат 1 негативна работа. Вашиот мозок има „пристрасност кон негативност“. Ова е причината зошто брзо заборавате дека некој ве фалел, но помните дека некој ве исмејувал за нешто.

 

  • Вашиот мозок сака да бидете мрзливи. Заштедата на енергија е еден од најголемите приоритети на вашиот мозок. Тоа е една од најважните работи за опстанок на човекот.

  • Заборавате за што влеговте во соба веднаш штом стигнете таму. Ова се нарекува „ефект на врата“. Чинот на поминување низ вратата ве тера да заборавите затоа што ја менувате средината.

  • Програмирани сте да ја сакате музиката што најмногу сте ја слушале во средно училиште. Музиката што најмногу ви се допаѓа ве „погодува“ со допамин и други „хормони на среќа“. Кога сме на возраст од 12 до 22 години, сè се чувствува поважно, затоа ние треба да се држиме до тие музички спомени.

 

  • Ги имитирате луѓето со кои комуницирате, понекогаш и без да сфатите. Ова се нарекува: ефект на камелеон. Може да биде во форма на копирање на изразот на лицето или говорот на телото, па дури и копирање на акцентот.

 

  • Го намалувате звукот на радио кога возите на непознати места. Во моментите кога вниманието го насочувате кон слушање, помалку сте свесни за визуелните информации што ги добива вашиот мозок.

  • Вие сте покреативни кога ги решавате туѓите проблеми, отколку вашите. За да го разбереме ова, треба да ја разгледаме теоријата на конструктурно ниво на психолошка дистанца. Концептот за „себе“ е поблизок до вас отколку што е до другите луѓе. Другите луѓе се психолошки далечни од вас. Затоа, размислувањето за другите луѓе има тенденција да го подобрува решавањето на проблеми.

  • Се чувствувате посреќни кога сте зафатени. Вашиот мозок не сака да биде во мирување. Претпочита да биде зафатен. За секоја задача што сте ја завршиле сте наградени со допамин.

 

  • Ви се причинува дека ви вибрира телефонот, но немате никаква нотификација? Оваа состојба се нарекува „синдром на фантомски вибрации“ и 68% од нас страдаат од ова.

  • Вие претпочитате да го паркирате вашиот автомобил покрај друг автомобил на речиси празен паркинг. Тоа е затоа што ние често ја следиме толпата. Ова однесување ни помага да објасниме дека ние како луѓе сме социјални суштества.