Набљудувач на птици забележал нешто зачудувачки ретко: птица која е половина машко половина женско

Еден набудувач на птици во Пенсилванија имал она што тој го нарекува „еднаш во животот“ средба кога забележал кардинал качен на дрво кој се чинел дека е и мажјак и женка.

Џејмс Р. Хил III се чудел на пердувестите животни 48 години, но во Саботата видел птица, како што тој вели:„една во милион“, со светло црвена боја како машки кардинал од една страна и кафеаво бела како женка од друга страна.

Хил го опишува реткиот кардинал како „птица поделена на средината, половина мажјак и половина женка“ што се издвојува како „прилично необична“.

Нејзиниот впечатлив изглед е резултат на двојно оплодување, при што женска јајце клетка која се развила со две јадра се оплодила со два сперматозоиди.

Резултатот е она што е познато како билатерален гинандроморф, затоа птицата се чини дека е машка и женска наедно.

Еден пријател го известил Хил за една необична птица што ја видел надвор од домот во близина на Гранд Долина, Пенсилванија „тоа беше половина еден вид и половина друг“.

„Ова навистина го предизвика мојот интерес, бидејќи не бев сигурна дали тој мисли на хибрид или многу поретка гинандроморфна птица (птица која е ½ машка и and женска)“, сподели Хил во објава на Фејсбук.

„Веднаш телефонски го пронајдовме сопственикот на куќата и ни рекоа дека станува збор за машки Северен кардинал кој има малку бело на градите“. Ах, помислив дека можеби е леукистички, што значи дека има некои албинистички пердуви.

Кардиналите се птици-пеачи пронајдени во Северна и Јужна Америка.

Кардиналите се најпознати по нивното светло црвено боја но оваа одлика е специфична за мажите. Женските кардинали, од друга страна, имаат многу посуптилен изглед.

Оваа птица не мигрира во текот на зимските месеци, па затоа Хил успеа да сними зачудувачки фотографии од реткото суштество.

Кога Хил го видел кардиналот, веднаш знаел дека тоа не е леуцистичка птица, туку е со билатерален гинандроморфизам.

„За време на нашиот 1-часовен престој, птицата дојде само еднаш (заедно со уште 5 други кардинали), но за среќа, таа на кратко се појави на отворено и јас бев во можност да направам околу 50 слики“, сподели тој.

 

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *