Многубројните лековити својства на црницата
Кора на црницата
Горчливата кора на црница се користи како средство за заштита против цревни паразити, особено глисти. Кората лекува болести на цревата, желудникот, диспепсија и помага за труење со храна, алкохол и печурки. Прашокот добиен од кората се користи за мелеми за надворешна употреба за побрзо заздравување на рани.
Лековити својства на црница:
– го подмладува телото
– го регулира шеќерот во крвта
– намалување на ризикот од дегенеративни болести
– ги зајакнува бубрезите
– го чисти црниот дроб
– помага при запек
– ја подобрува крвната слика
– ги ублажува симптомите на грип и настинки
– помага при труење со храна, алкохол, печурки
– го забрзува зараснувањето на раните
Овошјето и кората, се собираат од јуни до август, а лисјата во пролет. Во кулинарството црницата се користи како секој друг плод – од кој може да се направи сок, џем, сладолед, сос, ја користат за подготовка на десерти и колачи.
Сируп против треска, воспаленија
Килограм црна црница се става во половина литар вода и се додаваат две лажици јаболков оцет. Да отстои 24 часа.
Следниот ден, промешајте ја смесата со кафеав шеќер или друг природен засладувач што сакате и варете до саканата густина. Сипете во стерилизирани шишиња и да се пие неколку пати на ден, може и да се разреди со вода.
https://www.nane.mk/mnogubrojnite-lekoviti-svojstva-na-tsrnitsata/https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/04/tumblr_inline_n8gax1VonK1rouyxy.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/04/tumblr_inline_n8gax1VonK1rouyxy-400x214.jpgОпшто здравјеЗдравјеКора на црницата Горчливата кора на црница се користи како средство за заштита против цревни паразити, особено глисти. Кората лекува болести на цревата, желудникот, диспепсија и помага за труење со храна, алкохол и печурки. Прашокот добиен од кората се користи за мелеми за надворешна употреба за побрзо заздравување на рани. Лековити...Милена СтанишковскаМилена Станишковскаmilena.stanishkovska@hotmail.comAdministratorНане.мк
Напишете коментар