Овие сочни, нежни и вкусни мекици од тиквички и растопен кашкавал се совршениот рецепт со кој ќе ги освоите вашите најблиски, како и самите гости. Идеални за секое време, а нивниот вкус никогаш не здосадува!

Мекици од тиквички со растопен кашкавал

Овие сочни, нежни и вкусни мекици од тиквички и растопен кашкавал се совршениот рецепт со кој ќе ги освоите вашите најблиски, како исамите гости. Идеални за секое време, а нивниот вкус никогаш не здосадува!
Вкупно време45 минути
Оброк: Главно јадење
Кујна: Медитеранска
Клучни зборови: мекици, тиквички
Порции: 4

Состојки

  • 450-500 гр тиквички
  • По вкус свеж копар и магдонос
  • 120 гр моркови
  • 60-80 гр кромид
  • 50-70 гр кашкавал
  • 1 јајце
  • 1 чешне лук
  • Неколку супени лажици брашно
  • По вкус сол и мелен црн пипер
  • Колку што е потребно масло за готвење

Начин на подготовка

  • Измијте и ситно исечете ги свежите зачини. Изрендајте го кашкавалот.
  • Сите зеленчуци е неопходно да бидат излупени, а потоа изрендани. Измешајте ги во сад, додадете сол и повторно измешајте. Оставете ги да отстојат 10 минути, а потоа прецедете го вишокот на течност.
  • Додадете го изренданиот кашкавал, ситно исечените зачини и згмечениот лук. Потоа додадете го и јајцето и добро измешајте ги сите состојки заедно.
  • Додадете 2 супени лажици брашно и добро измешајте ја смесата. Ако тестото е премногу течно, додадете уште 1 лажица брашно.
  • Загрејте го маслото во тава и штом ќе ја достигне потребната температура, започнете го пржењето на мекиците од тиквички. Одделете по 1 супена лажица од зеленчуковото тесто, оформете ги мекиците и пржете до добивање на златна боја и од двете страни, на умерен оган.
  • Прецедете ги готовите мекици на хартија за печење, за да се впие вишокот на масло и сервирајте со сос, по ваша желба.