Мекици од тиквички со растопен кашкавал
Овие сочни, нежни и вкусни мекици од тиквички и растопен кашкавал се совршениот рецепт со кој ќе ги освоите вашите најблиски, како исамите гости. Идеални за секое време, а нивниот вкус никогаш не здосадува!
Вкупно време45 минути мин
Оброк: Главно јадење
Кујна: Медитеранска
Клучни зборови: мекици, тиквички
Порции: 4
- 450-500 гр тиквички
- По вкус свеж копар и магдонос
- 120 гр моркови
- 60-80 гр кромид
- 50-70 гр кашкавал
- 1 јајце
- 1 чешне лук
- Неколку супени лажици брашно
- По вкус сол и мелен црн пипер
- Колку што е потребно масло за готвење
Измијте и ситно исечете ги свежите зачини. Изрендајте го кашкавалот.
Сите зеленчуци е неопходно да бидат излупени, а потоа изрендани. Измешајте ги во сад, додадете сол и повторно измешајте. Оставете ги да отстојат 10 минути, а потоа прецедете го вишокот на течност.
Додадете го изренданиот кашкавал, ситно исечените зачини и згмечениот лук. Потоа додадете го и јајцето и добро измешајте ги сите состојки заедно.
Додадете 2 супени лажици брашно и добро измешајте ја смесата. Ако тестото е премногу течно, додадете уште 1 лажица брашно.
Загрејте го маслото во тава и штом ќе ја достигне потребната температура, започнете го пржењето на мекиците од тиквички. Одделете по 1 супена лажица од зеленчуковото тесто, оформете ги мекиците и пржете до добивање на златна боја и од двете страни, на умерен оган.
Прецедете ги готовите мекици на хартија за печење, за да се впие вишокот на масло и сервирајте со сос, по ваша желба.