Ако имате вишок пире од компири, кое останало од ручекот или претходниот ден, а не би сакале да го фрлите, тогаш пробајте го следниот извонреден рецепт со ќофтиња, кој не остава никого рамнодушен!

Ќофтиња од пире од компири

Ако имате вишок пире од компири, кое останало од ручекот или претходниот ден, а не би сакале да го фрлите, тогаш пробајте го следниот извонреден рецепт со ќофтиња, кој не остава никого рамнодушен!
Вкупно време45 минути
Оброк: Главно јадење
Кујна: Американска
Клучни зборови: ќофтиња од компир, пире, ќофтиња
Порции: 4

Состојки

  • 600 гр компир
  • 230 гр кромид
  • 4 чешниња лук
  • 1 јајце
  • 2 супени лажици пченично брашно
  • 1 страк копар
  • 2 супени лажици сончогледово масло
  • По вкус сол и мелен црн пипер

Начин на подготовка

  • Подгответе пире од компири или искористете го веќе направеното, пример од претходниот ден. Ситно исечете го свежиот копар.
  • Исечете го кромидот на коцки и испржете го до златно-кафеава боја во растително масло. Додадете го кромидот кон компирите,зачинете со сол и мелен црн пипер, по ваш вкус и добро измешајте ја смесата.
  • Кон пирето додадете 1 јајце и 2 супени лажици брашно. Добро измешајте ги сите состојки заедно. Поставете го пирете врз хартија за печење и со супена лажица израмнете го. Не заборавајте хартијата да ја премачкате со масло, за да ќофтињата не се залепат.
  • Поставете ги ќофтињата да се печат 15-20 минути во претходно загреана рерна на 200°C, до добивање златна крцкава кора. Пријатен апетит!