Ќофтиња од пире од компири
Ако имате вишок пире од компири, кое останало од ручекот или претходниот ден, а не би сакале да го фрлите, тогаш пробајте го следниот извонреден рецепт со ќофтиња, кој не остава никого рамнодушен!
Вкупно време45 минути мин
Оброк: Главно јадење
Кујна: Американска
Клучни зборови: ќофтиња, ќофтиња од компир, пире
Порции: 4
- 600 гр компир
- 230 гр кромид
- 4 чешниња лук
- 1 јајце
- 2 супени лажици пченично брашно
- 1 страк копар
- 2 супени лажици сончогледово масло
- По вкус сол и мелен црн пипер
Подгответе пире од компири или искористете го веќе направеното, пример од претходниот ден. Ситно исечете го свежиот копар.
Исечете го кромидот на коцки и испржете го до златно-кафеава боја во растително масло. Додадете го кромидот кон компирите,зачинете со сол и мелен црн пипер, по ваш вкус и добро измешајте ја смесата.
Кон пирето додадете 1 јајце и 2 супени лажици брашно. Добро измешајте ги сите состојки заедно. Поставете го пирете врз хартија за печење и со супена лажица израмнете го. Не заборавајте хартијата да ја премачкате со масло, за да ќофтињата не се залепат.
Поставете ги ќофтињата да се печат 15-20 минути во претходно загреана рерна на 200°C, до добивање златна крцкава кора. Пријатен апетит!