Некои продавачи се служат со разни трикови за да на своите потрошувачи им продадат застоено месо, користејќи вештачки бои, сос од соја, додавајќи во истото различни хемикалии и слично.

Денес ви претставуваме еден многу едноставен, а ефикасен трик како за само 30 секунди да откриете дали месото кое сте го купиле е полно со хемикалии и колку истото е квалитетно.

Како да го утврдите квалитетот на месото

1. Земете мало парче месо, со размер 1-2 цм.

2. Пробијте го со чепкалка за заби и поставете го врз алуминумска фолија.

3. Запалете го со чкорче ќибрит.

4. Доколку месото има природен мирис при горењето, како на скара, тогаш истото е висококвалитетно. Доколку кон месото се додадени некакви хемиски примеси, ќе почувствувате мирис на синтетика, од месото ќе се излее темна течност, а на неговата површина може да се појават меурчиња и пена.

5. Овој метод е соодветен за тестирање на сите видови на месo: Говедско, јагнешко, свинско итн.