Затворете ги очите и замислете ја Статуата на слободата. Веројатно ќе ја замислите нејзината гигантска големина, моќното држење на телото, нејзиното интензивно лице, седумте шпицови на нејзината круна, начинот на кој таа држи факел … Дури и ако никогаш не сте ја виделе во живо, вашиот ум најверојатно има слика каква што имаат повеќето.

Благодарение на медиумите, популарната култура и брзот пристап до буквално секоја информација, сите ние развивме заеднички перспективи за нештата, местата и историските настани. Но, што ако ја погледнеме Статуата на слободата од сосема поинаков агол, да речеме, од задниот дел на главата?

Погледнете ги овие историски настани и познати места од сосема поинаков агол и ќе добиете сосема нова перспектива.

Сфингата има опашка.

Ужас и неверување додека минувачи гледаат како се уриваат кулите близначки на 11 септември.

Фотографија на планинар кој ја гледа ерупцијата на Свети Хеленс од планината Адамс.

Набудувачи реагираат на експлозијата на вселенското летало Челинџер.

Семејството на Нил Армстронг го гледа неговото лансирање на Месечината во 1969 година.

Статуата на Дејвид заштитена со тули за време на Втората светска војна.

Статуата на слободата на Светскиот саем во Париз во 1878 година пред да биде испратена во САД.

Статуата на слободата одозгора.

Задна страна на маската на Тутанкамон.

Различен поглед на пирамидите.

Навалената кула во Пиза е празна внатре.

Севернокорејскиот основач Ким-Ил Сунг имал тумор на задниот дел од главата. Службениците во пропагандата на Северна Кореја секогаш го фотографирале левата страна. Ова е една од ретките фотографии од туморот.