Поголемиот дел од двојките зависат едни на други на некој начин. Но, кога ви треба вашиот партнер за да го пополните вашиот емотивен амбис, веројатно не правите многу за да ги задоволите вашите емоционални потреби самостојно, тврдат психолозите. Да се биде зависен од вашиот партнер може да влијае не само на вашиот љубовен живот, туку и на целокупната благосостојба, тврдат експертите.

Ние сме во постојана потрага по стручни мислења за тоа како да направите вашиот однос да цути во хармонија. Ние би сакале да дознаете повеќе за суптилните знаци кои укажуваат дека вашата емоционална зависност од вашиот партнер е толку силна што всушност не ви дозволува да уживате во вашата романса.

Вие го имитирате расположението на вашиот партнер без разлика како се чувствувате.

Вие постојано го имитирате расположението на вашата сакана личнос не затоа што се чувствувате сочувствителни, туку затоа што се плашите од она што ќе се случи ако не сте на истата страница со вашиот партнер. Вие премногу се грижите за одржување на мирот во врската, па ќе завршите со фалсификување на вашите вистински чувства.

Се чувствувате љубоморни кога вашиот партнер наоѓа среќа надвор од врската.

Може да почувствувате дека вашата врска е единственото нешто во светот што може да ве задоволи. Се чувствувате загрозени кога знаете дека вашиот партнер го ужива својот живот некаде настрана од вашата врска. Може да се чувствувате љубоморни кога поминува време со пријатели или родители.

Вие се потпирате на вашиот партнер да ги донесете одлуките наместо вас.

Никогаш не сакате сами да донесувате одлуки, бидејќи сте премногу исплаши од одговорноста што доаѓа со каква било одлука. Често го слушате вашиот партнер и го правите она што тие ви го кажуваат, бидејќи не сакате да ги повредите со вашата независност.

Вашиот карактер или изглед се менуваат врз основа на она што го сака вашиот партнер.

Вие порано бевте центарот на забавата, а сега сте повлечено глувче кое повеќе не се дружи со луѓе. Можеби на вашиот партнер му се допаѓа кратка коса, па вие ја кратите иако тој не го побарал тоа од вас.

Косата не е огромен проблем, но ова однесување може да стане токсично. На пример, ако се обидете да ослабете само затоа што вашиот партнер вели дека мора.

Не можете да ги контролирате вашите емоции кога вашиот партнер не е тука.

Сигурно се чувствувате радосни кога вашиот партнер е покрај, но во моментот кога не се со вас, имате промени во расположението, лути сте, анкциозни и не можете да ги држите вашите емоции под контрола. Вие постојано размислувате за тоа што прават во моментот и дали тие се` уште ве сакаат.