Изгледа дека креирањето костими за малите екрани е лесна работа, се што ви треба е да ги пресоздадете веќе постоечките костими. Сепак, понекогаш за создавање на реални костими е потребно многу повеќе време и напор отколку за создавање на самите ликовите. Неопходно е темелно да се анализира сликата на ликот, да се проучи историскиот период и да се најдат вистинските ткаенини и накит.

Сепак, филмската индустрија има свои мајстори кои на најдобар можен начин ги исполнуваат таквите задачи. Ние се восхитуваме на нивниот талент и работа и ви ги претставуваме најдобрите дела на костимографите.

Опасни врски (1988)

Сиси (1955)

Скандалозната дама В (2015)

Мери Кралицата на Шкотите (2018)

Говорот на кралот (2010)

Лиз: Приказната за Елизабет Тејлор (1995)

Мерилин и Боби: Нејзината последна афера (1993)

Дијана (2013)

Круната (2016 – денес)