Основната дефиниција за самоконтрола, според психолозите, е „способноста да се управува со своите импулси, емоции и однесувања за да се постигнат долгорочни цели“. Сепак, недостатокот на самоконтрола, особено кога станува збор за контролирање на емоциите, е почеста отколку што мислите и многу луѓе се соочуваат со овој проблем секојдневно. Добрата вест е што можете лесно да научите како да ги контролирате вашите емоции, а тоа ќе стане една од најважните вештини што ќе ги научите во животот.

Еве ја нашата листа на работи кои можат да ви помогнат да се справите со вашите емоции, да ја вратите самоконтролата и да станете господар на сопствениот живот.

1. Не заборавајте да се насмевнете.

Според една неодамнешна студија, насмевката дефинитивно може многу да ви помогне. Насмевката, дури и кога воопшто не ви е до смеење, може да го измами вашиот мозок да верува дека сте среќни. Исто така, се подразбира дека насмевката ќе направи да изгледате попривлечно во очите на другите, бидејќи никој не е поубав од насмевката!

2. Фокусирајте се на вашиот здив.

Учењето како да го контролирате здивот е една од највиталните лекции што можете да ги научите. Можеби е полесно да се каже отколку да се направи, но според зборовите на духовниот учител Екхарт Толе, клучот за внатрешната трансформација е живеењето во сегашниот момент. Затворете ги очите и внимавајте на здивот кога се чувствувате преморени. Толе вели дека кога сте свесни за вашиот здив, вие сте целосно присутни и тоа го спречува вашиот ум да лута.

3. Почнете да пишувате дневник.

Дневникот е моќна алатка за самоистражување која може да стане ваш најдобар пријател и најдоверлив сопатник доколку одлучите да се посветите на тоа. Секогаш кога ќе искусите несакани емоции, запишете ги сите во вашиот дневник. Ќе можете да се разберете себеси на многу подлабоко ниво без да се чувствувате осудени или погрешно разбрани од вашиот тивок, но вечно лојален пријател.

4. Заменете ги негативните навики со позитивни.

Негативната навика лесно можете да ја замените со нејзината позитивна алтернатива. На пример, ако имате желба да јадете слатки кога ќе искусите тешки емоции, можете да одите во теретана и да го исфрлите стресот. Или, ако сакате да трошите пари на непотребни работи, одете на долга прошетка во природа каде што нема да имате можност да ги потрошите вашите тешко заработени пари на безумна потрошувачка.

5. Создадете рутина која ви одговара.

Можеби рутината не е најмодерниот и најгламурозниот збор во модерниот лексикон, но тој е апсолутно клучен за вашата грижа за себе, а особено кога станува збор за контролирање на вашите емоции и дивите промени на расположението во модерниот живот. Рутините носат ментална благосостојба со тоа што ни помагаат да развиеме позитивни дневни навики. На пример, обврзете се да одите на вечерна прошетка или ограничете ја вашата онлајн активност на 30 минути дневно и веднаш ќе видите дека се чувствувате подобро.

6. Направете список со задачи.

 

За да создадете одржлива и пријатна рутина, можете да почнете да стекнувате навика да пишувате списоци со задачи. Водењето евиденција за тоа што треба да направите е многу корисно ако сакате да останете приземјени и да ги контролирате вашите емоции. Совет: запишете листа на работи што сакате да ги правите откако ќе се разбудите.

7. Дајте си малку време.

Честопати сме најостри критичари кон самите себе, и иако знаеме дека секогаш треба да бидеме љубезни кон другите, не треба да заборавиме на важноста да бидеме љубезни и да си простуваме себеси. Впрочем, и добрината е вештина! Нашата автентична моќ доаѓа од прифаќањето на себеси такви какви што сме.

Најдобар начин да го направите тоа е да се ослободите од сè, да одвоите малку време за себе и едноставно да се опуштите. Направете нешто што ви носи вистинска радост, без разлика дали тоа е свирење на музички инструмент, цртање, пеење или танцување како никој на светот да не ве гледа.

8. Научете се како да медитирате.

Конечно, медитацијата е нешто што секој може да го совлада со малку труд. Практикувана е во бројни духовни традиции и е метод за тренирање на вашиот ум да стане посвесен за себе. Познатиот Директорот на „Твин Пикс“, Дејвид Линч, медитира два пати на ден, секој ден од 1973 година. Тој вели дека тоа му овозможило „ненапорен пристап до неограничени резерви на енергија, креативност и среќа“.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/12/8a784253d5bb748c23a10d889e-860x452.jpeghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/12/8a784253d5bb748c23a10d889e-400x214.jpegБојана НевеселовНекатегоризираноОсновната дефиниција за самоконтрола, според психолозите, е „способноста да се управува со своите импулси, емоции и однесувања за да се постигнат долгорочни цели“. Сепак, недостатокот на самоконтрола, особено кога станува збор за контролирање на емоциите, е почеста отколку што мислите и многу луѓе се соочуваат со овој проблем секојдневно....Секој ден нешто свежо