Принципите за користење на тоалетите во странски земји може да се разликуваат, како на пример, кога ќе дојдете во Кореја некои работи сигурно ќе ве изненадат. Дури и начинот на кој некои луѓе ги мијат рацете може да биде чуден и наместо вообичаената кутија со течен сапун, може да видите чуден уред во јавните тоалети.

Проучувавме некои посебни правила за користење тоалети во други земји и би сакале да споделиме неколку интересни факти со вас.

Може да најдете специјален сапун во јавните тоалети во Кореја.

Веќе се навикнавме да гледаме диспензери за течен сапун во јавните тоалети, но луѓето што патувале во Кореја биле сведоци на нешто чудно . Туристите велат дека имате среќа ако најдете сапун во тоалетите во Кореја, и најчесто тој е закачен за шипка и треба да го протриете за да се измиете.

2. Јавните тоалети во Јапонија може да имаат копче за итни случаи.

Некои јавни тоалети во Јапонија имаат многу корисна алатка – копче за итни случаи. Ова им овозможува на корисниците да повикаат помош доколку им е потребна, што е доста корисно за постарата популација.

3. Постои систем наречен „Музичка принцеза“ во Јапонија.

Некои жени се срамат кога другите можат да ги слушнат додека се во тоалет. За да го избегнат овој срам и да го прикријат звукот, инженерите создадоа уред што произведува звук како да пуштате вода од казанчето без воопшто да имате пуштено вода.

4. Тоалетите во Камбоџа имаат црево за прскање.

Тоалетите во Камбоџа имаат неколку карактеристики. Прво, јавниот тоалет е ретка работа. Второ, треба да ја фрлите користената тоалетна хартија во корпа, бидејќи многу канализациски системи не можат да се справат со тоалетна хартија. Трето, тие имаат црево за прскање што се користи за да ја измиете „штетата“.

5. Луѓето на Антарктикот користат преносни тоалети.

Патниците споделуваат дека има посебни шатори за тоалетите на Антарктикот. Тоалетите се преносливи и можат да го завиткаат и запечатат вашиот „отпад“ во пластична кеса.

6. Луѓето во Индонезија ја користат левата рака за тоалет а десната за храна.

Во некои култури, луѓето ги делат рацете на „рака за храна и рака за тоалет“. Ова е случајот со Индонезија. Можеби ќе бидете погрешно сфатени ако им подадете нешто со левата рака затоа што таа се смета за „раката за бришење“.  Храна се нуди исклучително со десна рака.