Никој не сака нивното дете да биде силеџија или пак да биде малтретирано. Кога децата се надвор од домот, родителите практично се заслепени. Програмите за борба против малтретирање во училиштата можат да им дадат на родителите одреден мир, бидејќи тие се ефикасни во намалувањето на истото. Сепак, овие мерки не се семоќни.

За среќа, мајките и татковците имаат начин да спречат нивните деца да бидат малтретирани. И првиот чекор е да го препознаете малтретирањето.

Сакаме да ви помогнеме да ги намалите шансите вашето дете да биде малтретирано. Ние ги истраживме некои од најчестите знаци дека вашето дете е жртва на насилство и сакаме да ги сподлеиме со вас.

1. Изгубени или оштетени работи

Истражувањата покажуваат дека само околу 29% од оние што се малтретирани се повредени физички. Внимавајте на работите на вашето дете. Погледнете дали имаат исчезнати или уништени работи, како што се книги, гаџети, облека или накит. Тоа може да биде знак дека насилниците им ги земаат работите или ги кршат.

2. Нагло намалување на самодовербата

Насилството предизвикува децата да почнат да се сомневаат во себе. Тие се чувствуваат како да се жртви на овие акции речиси без никаква причина. Како резултат на тоа, нивната самодоверба почнува да опаѓа. Ја држат главата надолу при одење или зборуваат со многу мек глас. .

3. Проблеми со спиењето или кошмари

Кога вашите деца одеднаш имаат потешкотии со спиењето или чести кошмари, тоа може да биде знак на малтретирање. Истражувањата покажуваат дека малтретирањето може да има директно влијание врз квалитетот на спиењето на детето. Обидете се да ги следите вашите деца навечер колку што можете повеќе.

4. Избегнување на пријателите и социјалните кругови

Може да забележите дека вашето дете одлучува да остане дома наместо да оди да се сретне со пријателите. Овие може да бидат знаци на страв. Можеби сакаат да ги избегнат шансите да се сретнат со насилници на секој можен начин. Откажувањето од училиште можеби не е опција за нив, па затоа остануваат дома подолго време.

5. Повлекување од семејни интеракции

19% од малтретираните студенти пријавуваат нарушување на нивниот однос со членовите на семејството. Можеби вашето дете е во иста просторија со вас, но воопшто не придонесува во разговорот. Или можеби поминува повеќе време во својата соба. Ова е опасно, особено кога детето претходно немало проблеми со интеракцијата со семејството.

6. Нагло менување на односот кон родителите

Малтретирањето може да предизвика проблеми со емоционалното здравје на детето. Можеби ќе почнат да покажуваат промени во начинот на кој се справуваат со своите чувства. Ако се жртви на малтретирање, има шанси намерно да прават погрешни работи. Ако нивните насилници можат да го прават тоа, зошто да не можат и они? Тие почнуваат да ја насочуваат својата агресија врз браќата и сестрите, па дури и нивните родители. Ова може да биде обид да си ја повратат контролава врз ситуацијата.

7. Невообичаено барање пари или други работи

Насилството може да се појави во различни форми. Може да биде физичко, вербално, социјално или виртуелно. Насилниците може да ги притиснат своите жртви да почнат да им даваат повеќе. Како резултат на тоа заплашување, децата може да почнат да бараат од своите родители повеќе предмети или повеќе пари отколку што вообичаено им се потребни.

8. Необјасниви повреди

Насилниците можат да станат физички насилни. Ако вашето дете одеднаш има повреди или модринки, тоа може да биде знак дека го малтретираат. Ако не можат да објаснат каде ги добиле повредите, тоа може да биде причина за загриженост.

Како да спречите малтретирање

Според „StopBullying“, постојат 4 начини на кои можете да го намалите ризикот од малтретирање на вашето дете.

  • Темелно објаснете му на вашето дете што е малтретирање. На овој начин, тие ќе знаат кога да се спротивстават на тоа.
  • Осигурајте се дека постојано комуницирате со вашето дете. Ова ќе ве даде до знаење дали има причина за загриженост.
  • Притиснете го вашето дете да усоврши ново хоби. Ова ја зголемува самодовербата.
  • Бидете добар пример за вашето дете. Бидете пример за добрина и почит. Вашето дете потоа ќе одлучи дека неправедните однесувања се неприфатливи.