Ако сте купиле жилаво месо , не очајувајте, постои лесен начин тоа да омекне. Потребно ви само парче месо и сол .

Ставете го месото на сува, чиста тава

Покријте го целосно со морска сол или друг вид груба сол

Потоа оставете го настрана. На секој 2,5 см месо барем 1 час да стои во солта. Тоа значи дека ако имаме парче месо со дебелина 7,5 см, ќе треба да стои 3 часа

Солта ја повлекува вишокот на влага за време на маринирањето, поради што месото станува меко и кревко истовремено

Потоа измиете ја солта. Држете го парчето месо под млаз вода, додека целата сол се измие

Потоа згответе го месото. И не е важно какви зачини ќе изберете, дали ќе го користите скара сос или не, во сите случаи ќе добите вкусно, сочно и кревко мевце.