Имаме многу изрази за нашите емоции – „чуриме“ сме кога сме лути, имаме тешко срце кога сме тажни, а понекогаш ни е како да пукнеме од радост. Излегува дека има научно објаснување зад сите овие фрази и нашите чувства се насочени кон одредени делови од телото.

Ја поддржуваме сечија благосостојба, па ќе споделиме релевантни информации за тоа како потиснатите емоции можат да влијаат на нашето здравје. Подготвивме и совети како да се справите со овие потиснати чувства.

„Емоционалниот багаж“ е буквално заробени чувства кои нè оптоваруваат и ги нарушуваат нашите телесни функции.
Холистичкиот хиропрактик, д-р Бредли Нелсон, Д.Ц. објасни дека затворените емоции предизвикуваат вибрации и фреквенции во одредени делови од телото. Ако не ги обработиме или ослободиме, енергијата што ја создаваат се заглавува во телото и може да се манифестира преку мускулна напнатост, болка или други болести.

Терапевтот за ум и тело, Кели Винсент,  ги споредува ограничените чувства со „џиновска препрека на автопатот“, што го спречува слободниот проток на енергија.

Една студија ги мапираше телесните сензации поврзани со секоја емоција. Група фински истражувачи извршија 5 онлајн експерименти со стотици учесници од различно културно потекло. Испитаниците биле изложени на стимули кои би генерирале одредени чувства. Тие, исто така, биле замолени да идентификуваат кои делови од нивното тело се чувствуваат активирани и кои делови се деактивирани кога ќе ги видат емоционалните предизвикувачи.

Тимот откри дека моделите на телесни сензации се конзистентни со сите чувства што ги тестирале, што значи дека картата на анатомија што ја развиле е универзална.

Среќата и љубовта се манифестираат низ целото тело. Емоционалната возбуда од чувството на радост влијае на нашите мускули лоцирани во желудникот, цревата и мочниот меур – оттука е и значењето зад изразот „пеперутки во стомак“. Меѓутоа, во споредба со среќата, љубовта не се чувствувала толку во нозете. Двете емоции, исто така, ослободуваат допамин и серотонин, хормони за добро чувство кои помагаат во регулирањето на нашето расположение и емоции. Овие 2 невротрансмитери работат рака под рака во одржување на хемиската рамнотежа за целото тело.

Гневот главно се чувствува во горната половина на телото и најмногу може да влијае на срцето. Можеби ова е причината зошто чувствуваме потреба да удриме нешто кога сме вознемирени. Емоционалната енергија станува интензивна во рацете и можеби ќе почувствуваме потреба да ја ослободиме. Чувството на лутина, исто така, ослободува адреналин, што предизвикува нашите мускули да се затегнат и нашиот крвен притисок да се зголеми. Исто така, постојат студии кои го поврзуваат потиснатиот гнев со срцеви заболувања и ослабен имунолошки систем.

Стравот и грозењето влијаат и на горната половина на телото и на кардиоваскуларниот систем. Одговорот на нашето тело „бори се или бегај“ кога се плашиме вклучува ослободување на хормоните епинефрин и норепинефрин, кои помагаат да се подготват нашите мускули за насилно дејство. Овие хормони ја зголемуваат активноста во срцето и белите дробови, што се совпаѓа со емоционалниот атлас формулиран од истражувачкиот тим.

И исто како и другите негативни емоции, постојаниот страв може да доведе до хроничен стрес, кој може да влијае на меморијата и да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести.

Тагата може да се зароби во главата и градите, додека депресијата го деактивира долниот дел од телото.
Истражувањата покажаа дека депресијата може да придонесе за физички промени во мозокот и може да предизвика главоболки и воспаление.

Чувството на вознемиреност може да резултира и со губење на интерес за одредени работи, што може да објасни зошто екстремитетите не се истакнати на картата на телото. Вознемиреноста се чувствува над пределот на карлицата, кој исто така е област погодена од напади на анксиозност. Како и стравот, оваа емоција предизвикува адреналин и го забрзува дишењето со цел мозок да добие повеќе кислород и да се подготви за согледана закана.

Забрзаниот пулс, болка во градите и гадење се сите симптоми на напад на анксиозност. Постојаната анксиозност ќе ги наруши нормалните функции на нашето тело и може да го ослаби нашиот имунолошки систем. Исто така, може да не остави ранливи на вирусни инфекции и други болести.

Поголемиот дел од времето кога сме вознемирени нозете ги чувствуваме како мраз. Недостатокот топлина во нозете и стапалата може да се должи на стеснувањето на крвните садови, што резултира со помал проток на крв во најоддалечените делови на телото.

 

Зависта влијае на градите и главата и може да предизвика проблеми со срцето. Еден експерт ја опишал љубомората како „сложена емотивна мешавина од страв, стрес и гнев“.

Постојат неколку начини за ослободување на емоциите од телото.

Признавање на вашите чувства или барање професионална помош. Прво треба да ги разбереме и да се поврземе со нашите емоции за да можеме да истражиме кои решенија би ни одговарале.

 

Одење на физикална терапија или масажи: Терапијата со миофасцијално ослободување користи рачен притисок и техники на истегнување фокусирани на „тригер точки“. Овие методи помагаат да се олабави ограниченото движење и да се намали болката.

Исцелување преку акупунктура: Ова вклучува вметнување на мали игли во одредени делови од телото, со цел да се ослободи ендорфин. Специфичните акупресурни точки, исто така, може да се третираат за ослободување од стрес и анксиозност.