За време на училишните часови, често гледавме  низ прозорецот и не ги слушавме наставниците кои се обидуваа да ни објаснат како функционира светот, а кога ќе се вратевме дома од училиште, го вклучувавме телевизорот за да гледаме популарни музички видеа, цртани филмови или да играме видео игри. Овој механички начин на живот понекогаш не ни дозволи да ја набљудуваме околината и магијата на секојдневните работи.

Решивме да научиме неколку факти кои не ги забележавме кога бевме деца.

Пламенот нема сенка.

Пламенот нема сенка затоа што е извор на светлина. Ова е причината зошто на ѕидот, каде што би била сенката, ќе има само светлина, освен ако нема посветлен извор на светлина во близина.

Селотејпот го прави мат стаклото проѕирно.

Кога светлината паѓа на грубата површина на мат стаклото, таа се расфрла, затоа стаклото е матирано. Проѕирниот селотејп има помазна површина од мат стаклото, така што светлината помалку се расфрла и стаклото станува проѕирно.

Жолтото капаче на шишето значи дека пијалокот има посебни состојки.

Веројатно сте виделе шишиња со жолто капаче на нив. Вака производителот ја означува специјалната верзија на пијалокот со шеќер од репка, додека класичните газирани пијалоци содржат сируп од пченка.

Кожата на прстите се брчки во вода за да ни го олесни животот.

Брчките им помагаат на нашите прсти да држат влажни предмети, а тие се појавуваат затоа што крвните садови под кожата се стеснуваат.

Ако гуглате 241543903, ќе видите вакви фотографии.

Пробајте да изгуглате 241543903. Ќе видите многу фотографии од луѓе кои ги ставаат главите во замрзнувачот или фрижидерот. Дејвид Хорвиц беше првиот човек кој објави ваква фотографија со овој број. Тој започна движење. Бројот 241543903 е комбинација од серискиот број на фрижидерот на Дејвид и бар кодовите на пакувањата со грав што ги имал во својот фрижидер.

Главата на Буда е покриена со 108 полжави, а не со влакна.

Античката легенда вели: Буда отишол на прошетка, почнал да медитира и не забележал дека Сонцето оди високо на небото и почнало да му ја гори главата. Полжави му се качиле на главата за да го заштитат од сонцето. Додека полжавите му ја ладеле главата, сонцето ги исушило самите полжави и тие умреле.

Бананите и краставиците се бобинки, а јагодите не.

Во ботаниката, бобинката е вид овошје со тенка кора и сочна средина што секогаш има семки внатре. Ова е причината зошто грозјето, доматите, краставиците, бананите, чили пиперките и модрите патлиџани се бобинки. Но, јагодите, малините и капините се всушност јаткасти плодови.

Куќите во Сунѓерот Боб се направени од ѓубре.

Како што забележаа обожавателите на Сунѓерот Боб Пантолоновски облиците на куќите во цртаниот филм се многу слични на одпадоци од автомобили што луѓето ги фрлале во океанот.

Ариел и Херкулес се роднини.

Бидејќи Ариел од Малата сирена е ќерка на Тритон, а Тритон е син на Посејдон, Ариел е внука на Посејдон. Зевс, таткото на Херкулес, е брат на Посејдон. Значи, Ариел е внука на Херкулес.

Марио не крши ништо со глава.

Многу луѓе се сеќаваат на Супер Марио што ја спасува неговата пријателка, принцезата Пич. Отсекогаш мислевме дека ги крши работите со глава, но повнимателните фанови забележаа дека Марио секогаш ја користи тупаницата за да го направи тоа.

Египетската сфинга има опашка.

Многу луѓе го виделе познатото лице на сфингата на страниците на историските книги, но малкумина знаат дека таа има и опашка.

Колку години имавте кога дознавте дека во центарот на оваа карта има силуета на бројот 8?