Некои неодамнешни студии покажуваат дека нивото на среќа на луѓето денес е прилично ниско. И не се работи само за лични проблеми. Се чини дека милиони луѓе едноставно заборавија што значи да се забавуваш.

Ние решивме да ја погледнеме денешната генерација: постојано сме во брзање, трошиме време на бескорисни работи и не комуницираме со нашите пријатели и семејството како порано. Се чини дека е време да застанеме и да размислиме каде одиме.

Се изолираме од надворешниот свет со слушалки и наскоро ќе заборавиме како птиците пеат и како шумолат лисјата.

Кога бевме деца сонувавме за играчки. Сега, има кукли за секого, и децата не се импресионирани.

Пиењето кафе или чај не е веќе изговор за дружење.

Фотографиите беа нешто посебно, денес имаме стотици фотографии на нашите телефони.

Се обидуваме да направиме илјада работи и заборавиме да се забавуваме. А најлошото е што тоа станува нормално и за нашите деца.

Не можеме само да седиме и да уживаме без да правиме ништо. Дали забележавте дека одморот на многу луѓе е за трчање низ градови и земји?

Се чини дека само-развојот е нова религија: дури и учениците сакаат да бидат успешни. Ретко кој има време  да прочита некоја интересна книга.

Порано се радувавме на писмата. Денес се обидуваме да се ослободиме од досадните пораки и известувања.

Многу луѓе дури и не се сеќаваат на времето кога пиеле чај со целото семејство навечер наместо да ги завршат задачите што не ги завршиле во текот на денот.